Linkovi

Pompeo sa Saudijcima razgovarao o ubistvu Kašogija


Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u Rijadu.
Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u Rijadu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da saudijski kralj Salman i prestolonaslednik Mohamed bin Salman priznaju da je neophodno „položiti račune“ za ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Pompeo se dana sastao sa saudijskim liderima u Rijadu, u okviru svoje posete Bliskom istoku. On je rekao da su i kralj i prestolonaslednik ponovo istakli da su „rešeni da pozovu na odgovornost one koji su ubili Kašogija kada je u oktobru ušao u saudijski konzulat". Saudijska Arabija je prvo tvrdila da je novinar napustio konzulat da bi posle priznala da je ubijen u operaciji koju su agenti, navodno, vodili samoinicijativno.

Turska navodi da je naređenje za ubistvo Kašogija došlo sa vrha saudijske vlade ali saudijski zvaničnici tvrde da prestolonaslednik nije to naredio. U decembru je američki Senat uputio oštar prekor Rijadu, okrivio princa za ubistvo Kašogija i pozvao da se okonča ameirčka podrška saudijskoj koaliciji koja se bori u Jemenu. Pompeo i Mohamed bin Salman su se dogovorili da je neophodno nastaviti deeskalaciju u Jemenu, uključujući i primirje u luci Hodeida.

Od 2015, Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja vrši vazdušne napade i druge vojne operacije, pomažući vladi Jemena u borbi protiv pobunjenih Hutija koju su preuzeli kontrolu nad prestonicom i drugim područjima. SAD Saudijskoj Arabaiji pružaju logističku i drugu podršku u njenim operacijama u Jemenu.

Iz Saudijske Arabije, Pompeo putuje u Oman ali će skratiti ostatak posete da bi prisustvovao sahrani jednog člana porodice. Njegov portparol je saopštio da će posetiti Kuvajt drugom prilikom.

XS
SM
MD
LG