Linkovi

Novi crnogorski diplomac u Anapolisu


Kadeti na Pomorskoj akademiji u Anapolisu
Kadeti na Pomorskoj akademiji u Anapolisu

Na prestižnoj Pomorskoj akademiji u Anapolisu krajem narednog mjeseca diplomiraće i drugi crnogorski kadet, Roberto Golović.

U nedavnom razgovoru za Glas Amerike, 26-ogodišnji Budvanin kaže da je na Akademiji u protekle četiri godine stekao veliko iskustvo i znanje, ali i dragocjena prijateljstva.

Budvanin Roberto Golović primljen je na prestižnu Pomorsku akademiju u Anapolisu 2009. ubrzo nakon što je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Podgorici. Na Akademiji se pridružio Savu Franoviću, koji je diplomirao prošle godine.

“Najteže mi je bilo da se uskladim sa vojnim obavezama, pošto nisam bio u vojsci prije nego što sam bio na Akademiji. Iako je to postepen proces i većina ljudi prolazi kroz isto, zbog toga što je samo mali broj kadeta zapravo bio u vojsci prije akademije, to je zaista bilo teško, puno manje sna nego inače, puno više rada i za razliku od civilnog fakulteta morao sam da uskladim i fizičke vježbe sa svakodnevnim školskim radom.”

Protekle četiri godine 26-ogodišnji Golović je mahom proveo u Benkroft Holu, ogromnom studentskom domu u kojem su smješteni svi kadeti, njih više od 4500. Društvo su mu pravila prvo dva, a zatim i tri cimera.

Stekao sam puno iskustva, puno prijateljstava, puno znanja koje će mi trebati u toku dalje karijere, kako vojne tako i ako budem možda nastavio školovanje. Sve u svemu zadovoljan sam kako su protekle ove četiri godine.”

Golovićevim rezultatima zadovoljan je i komandir njegove nastavne čete, 29-ogodišnji Teksašanin Ikon Džordž.

Kod mene je samo godinu, ali mogu da kažem da je veoma dobar kadet. Nikada nije uradio nešto loše i uvijek je bio na visini zadatka kada sam tražio od njega da uradi nešto. Mislim da je tome doprinijelo i to što je već pohađao univerzitet prije nego što je došao ovdje. Veoma se dobro slaže sa svojim američkim kolegama. Da nema akcenat, nikada ne bi ste znali da je strani student.”

Strani studenti dolaze na Pomorsku Akademiju, jednu od najprestižnijih obrazovnih institucija u Sjedinjenim Državama i svijetu, u okviru programa koji postoji od 1870. godine. Broj kadeta iz inostranstva ograničen je na 60, a ove godine ih je rekordnih 58 iz 31-e zemlje. Tim Dišer, direktor za međunarodne programe kaže da se strani studenti suočavaju sa brojnim izazovima, ali da su uprkos tome crnogorski kadeti obavili izvanredan posao.

“Studiranje na Pomorskoj akademiji je veoma teško, u akademskom, profesionalnom i liderskom pogledu. Ima već puno izazova za one kojima je engleski maternji jezik, tako da je veoma impresivno kada studenti kojima je engleski drugi ili treći jezik postižu takav uspjeh. “

“Strani studenti dolaze ovdje sa malo više obaveza nego prosječan američki kadet. Ne samo što predstavljaju svoju porodicu i ime, već i svoju zemlju. Golović je jedini kadet koji predstavlja Crnu Goru na akademiji”, navodi Ikon Džordž.

Školovanje crnogorskog oficirskog kadra u Sjedinjenim Državama, kako ističe crnogorski izaslanik za odbranu Velibor Bakrač, doprinosi i unapređenju ukupnih odnosa dvije zemlje.

“Školujući naše kadete na ovako prestižnim akademijama za nas znači i razvijanje bilateralnih odnosa u oblasti odbrane, prenošenje njihovih iskustava na kolege u Crnoj Gori i dostizanje standarda za integracije u kojima se trenutno naša zemlja nalazi.”

Za narednu akademsku godinu prijavila su se četiri kandidata iz Crne Gore, među kojima je i jedna djevojka. Ikon Džordž raduje sa radu sa novim crnogorskim kadetima, dok Roberto Golović za njih ima i neke praktične savjete, prije svega da se dobro pripreme iz prirodnih nauka. Za navikavanje na način života na Pomorskoj akademiji, poručuje Golović, najbitniji će biti njihovi cimeri.

“Zato je vrlo bitno da - ako su u mnogućnosti u početku izaberu nekog s kim se dobro slažu i s kojim će biti dobri prijatelji, da mogu više vremena provoditi s njim i na akademiji i van nje. Tako da će im oni pomoći da se naviknu na život ovdje, jer je ovo ipak druga zemlja. I pomaže to ako je njihova motivacija da budu na akademiji to što žele da rade u vojsci, a ne samo to da budu u stranoj zemlji na stranom fakultetu.”

Roberta, koji kaže da je ponosan što je predstavljao Crnu Goru u Anapolisu, po povratku u zemlju očekuje angažman u mornarici Vojske Crne Gore.

“Želim da nastavim svoj život u Crnoj Gori. Prije svega mislim da je s jedne strane to i moja dužnost da budem u Crnoj Gori ne samo što se tiče vojske nego, ako mogu, da doprinesem Crnoj Gori u tolikoj mjeri koliko pojedinac može doprinijeti. S druge strane volim svoj grad i ne bi radije živio nigdje drugo, tako da mislim da ću ostati u Budvi.”
XS
SM
MD
LG