Linkovi

Pomešane reakcije u Kini na eventualni samit SAD i Severne Koreje


ARHIVA - Američki i severnokorejski predsednici, Donald Tramp i Kim Džong Un na južnokorejskim vestima, Seul 10. avgusta 2017.
ARHIVA - Američki i severnokorejski predsednici, Donald Tramp i Kim Džong Un na južnokorejskim vestima, Seul 10. avgusta 2017.

Kina podržava mogući samit Sjedinjenih Država i Severne Koreje, uprkos bojazni da bi mogla da bude izuzeta iz učešća na razgovorima, koji bi mogli značajno da promene regionalnu bezbednost i političku dinamiku.

Spremnost američkog predsednika Donalda Trampa da se sastane sa severnokorejskim liderom Kimom Džong Unom iznenadila je mnoge, ukljčujući i Kinu.

Peking već dugo zagovara takav sastanak, ali naprasna odluka o tome je izazvala pomešane reakcije u Kini – neki osećaju olakšanje, drugi brinu.

Predloženi sastanak je značajno smanjio ratne pretnje nadomak Kine, kažu analitičari, ali ako Pjongjang i Vašington postignu napredak u popravljanju odnosa, to otvara druga pitanja.

“Ako dođe do pomaka ka delimičnom kompromisu između Severne Koreje i Sjedinjenih Država, onda Kim Džong Un ima motivaciju da dugotrajno sarađuje sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv Kine”, smatra Ši Jinhong profesor političkih nauka na Univerzitetu Renmin.

Perspektiva denuklearizovanog Korejskog polustrva i približavanja Severne i Južne Koreje takođe može da predstavlja neke dugoročne strateške probleme, kaže profesorka južnokorejsko-kineskih odnosa, Seo Džeong-kjung.

“Da li bi Kini koristilo stvaranje jedinstvene Koreje, koju zauzima (okupira) Južna Koreja, saveznik Sjedinjenih Država, koja je veoma bliska Americi”, kaže Seo.

Peking je najveći trgovinski partner Pjongjanga ali je podrška najstrožijim dosadašnjim sankcijama severnokorejskom režimu tokom prošle godine, doprinela tenzijama između dve zemlje. I to nije jedini problem, ističe Seo.

“Retko je bilo razgovora režima Kima Džong Una sa Šijevom administracijom, među kojima vlada veliko nepoverenje.”

Nagla promena Kimove politike u poslednjih nekoliko meseci, od testiranja raketa ka diplomatiji, gurnula je Peking u drugi plan. Čuju se predlozi da Kina bude domaćin tih razgovora, ali Ši Jinhong kaže da je to malo verovatno.

“On nema razloga da tako vidljivo ukaže Kini poštovanje. Kina želi da igra neku ulogu, ali najveća prepreka je neprijateljstvo Kima Džong Una prema Kini”, ističe Ši.

Analitičari međutim ističu da i dalje ima mnogo nepoznanica s obzirom da je Tramp razrešio dužnosti šefa diplomatije Reksa Tilersona, i da je među-korejska diplomatija problematična. Neki ne veruju da će do razgovora uopšte doći.

Tokom sastanaka sa južnokorejskim izaslanikom ranije ove nedelje, kineski predsednik Ši Đinping pozvao je Pjongjang i Vašington da što pre pokrenu razgovore i istakao da je oduševljen napretkom koji je postignut na Korejskom poluostrvu.

XS
SM
MD
LG