Linkovi

Pomama za cvetom lešom u Botaničkoj bašti


Posetioci u isčekivanju otvaranja cveta leša u vašingtonskoj Botaničkoj bašti
Posetioci u isčekivanju otvaranja cveta leša u vašingtonskoj Botaničkoj bašti

Veliki i redak cvet procvetao je u američkoj Botaničkoj bašti u prestonici Vašingtonu. Ali pre nego što poželite da ga vidite, možda ćete poželeti da zapušite nos.

Visoka više od dva metra, na temperaturi od oko 40 stepeni Celzijusovih, ova biljka privlači veliki broj ljudi od kako je počela da cveta u američkoj Botaničkoj bašti. Ne radi se samo o tome da je to najveći cvet na svetu, objašnjava Devin Dotson, portparol Botaničke bašte.

“Zaista smrdi kao trulo meso, nešto kao mrtva životinja. To je razlog što ga nazivamo ’cvet leš’”.

Titan Arum, poznatiji kao cvet leš, poreklom je sa Sumatre u Indoneziji. Dugačak red posetilaca ispred botaničke bašte govori o tome koliko je popularan taj cvet. Ali potrebno je požuriti, jer je cvet otvoren samo 24 do 48 sati.

Mala deca pokrivaju svoje noseve zbog neprijatnog mirisa, ali zapravo nije toliko neizdrživo za većinu posetilaca.

“Podseća me na falusni simbol Šiva Lingam koji mi poštujemo u Indiji”, kaže turistkinja iz Indije Nilam Kširsagar.

Amerikanac Don Konli dodaje:

“Ne miriše još onako kako sam mislio da će mirisati, ali veoma je lep cvet. Oduševljen sam, veliki je”.

Portparol Botančke bašte Devin Dotson objašnjava da miris i ne baš lepo ime, zapravo doprinose njegovom šarmu. On ističe da ljudima priređuje specijalno iskustvo.

“Želimo da prihvate i jednostavno shvate da je priroda jedinstvena i da pruža fantastične, lepe i neobične stvari. Nadamo se da odlaze sa oduševljenjem i boljim shvatanjem biljaka”.

Kuvestus iz Gane se slaže.

“Ako biljka miriše tako, to je dobro, to je priroda”.

U Botaničkoj bašti postoji 11 primeraka biljke leša, a ovo je prvi put da je jedna od njih koje se pokazuju u bašti procvetala. Teško je predvideti kada će se, i koji od cvetova potpuno otvoriti sledeći put.

XS
SM
MD
LG