Linkovi

"Položaj žena u Srbiji nikad nije bio za pohvalu"


Predsednički kandidati i njima bliski političari iskoristili su danas maksimalno 8. mart da u predizbornoj kampanji podele cveće, poklone i po neko obećanje o boljem položaju žena u budućnosti. A kakav je zaista položaj žena, naročito u svetu rada - to je bila tema današnje tribine koju organizovali tim UN u Srbiji i Delegacija EU, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije.

Položaj žena u Srbiji nikada nije bio za pohvalu - kako je danas ocenila savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Branka Drašković, situacija se neznatno poravlja, ali i dalje nema dovoljno žena u izvršnoj vlasti, na ministarskim pozicijama, na funkcijama gradonačelnica, predsednica opština, rukovodioca javnih preduzeća i svuda tamo gde su ključne poluge moći.

Na panel diskusiji o ženama i radu, u EU Info centru, Drašković je ukazala da je zbog brige o starijima i deci na tržištu rada neaktivno 96,1 odsto žena, kao i da je najveća razlika između Srbije i EU, kada je u pitanju indeks rodne ravnopravnosti, u domenu rada i novca.

"U Srbiji postoji 51,3 odsto žena. Njihova situacija na tržištu rada je dosta loša - zaposlenih je 38,5 posto žena, a 59,8 posto muškaraca. Žene su obrazovane, ambiciozne, one su ozbiljan ljudski potencijal i svako društvo koje želi da bude moderno i konkurentno ne odriče se tako značajnih ljudskih potencijala", rekla je Drašković.

Šefica Kancelarije "UN Women" u Srbiji Milana Rikanović rekla je da zaposlene žene svuda u svetu mnogo vremena provode u kući na takozvanom "neplaćenom radu", jer čuvaju decu, čiste i peglaju, pomažu deci u učenju. U Srbiji žene rade u proseku dva i po sata dnevno te poslove, ili na godišnjem nivou žene u Srbiji provedu 40 dana na neplaćenom radu.

Taj rad ima vrednost koje smo svesni tek kada je kupujemo na tržištu, istakla je Rikanović.

"Svi mi znamo koliko košta sat vremena čuvanja dece, koliko košta čišćenje i peglanje, koliko košta kada platimo nastavnike za privatne časove da gledaju domaći deci. Čitav taj rad ima vrednost i kada ga plaćamo svesni smo te vrednosti, a kada ga obavljamo mi, žene, nismo svesni", istakla je Rikanović.

Kako je rekao šef operacija u Delegaciji EU Nikolas Bizel, žene se i dalje suočavaju sa nejednakošću na tržištu rada i u 2015. zarade žena u EU bile su 16 odsto niže od zarada muškaraca. Bizel je rekao da je EU u Srbiji aktivna na polju borbe za ravnopravnost polova i najavio da će sa 200 miliona evra finansirati projekat, čiji je cilj, između ostalog, osnaživanje žena na tržištu rada i podsticanje ženskog preduzetništva.

XS
SM
MD
LG