Linkovi

Jednake plate za muškarce i žene za 170 godina!


Koliko će vremena proći pre nego što žene budu zarađivale istu platu kao muškarci koji rade isti posao? 170 godina! Da, to je tačan podatak - 170 godina.

Toliko će proći vremena pre nego što se u svetu postigne ekonomska izjednačenost polova, ako je verovati izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, koji je objavljen u utorak.

Organizacija sa sedištem u Ženevi pomerila je svoju projekciju za ekonomsko izjednačavanje muškaraca i žena za 53 godine, pošto je utvrdila da su hronična nesrazmernost u platama i zastupljenosti polova na tržištu rada preokrenule napredak postignut do 2013. godine, kada je zabeležn vrhunac uspeha.

Novo istraživanje sprovedeno u 144 zemlje pokazalo je da su se parametri ukupne razlike između polova - zdravlje žena, obrazovanje, ekonomsko učešće i prilike i političko napredovanje u poređenju sa muškarcima - poboljšali u 68, a pogoršali u 74 zemlje.

Najmanja razlika između polova zabeležena je u zemljama sa visokim primanjima, a vodeća četiri mesta zauzeli su Island, Finska, Norveška i Švedska. Izneneđenje je da je peto mesto zauzela siromašna afrička nacija Ruanda, u kojoj radi više žena nego muškaraca i koja ima najveći procenat žena u parlamentu na svetu - čak 64 odsto.

Žene u Ruandi zarađuju 88 centi za svaki dolar koji zarade muškarci za sličan rad, što tu zemlju čini zemljom sa najvišim stepenom jednakosti primanja, navodi se u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

SAD nalaze se na prilično slabom 45. mestu, 17 pozicija niže nego prošle godine, a kada je reč o procentu žena na najvišim političkim položajima situacija je još gora - SAD zauzimaju tek 73. mesto.

XS
SM
MD
LG