Linkovi

Rani brakovi problem za devojčice i u Srbiji


Protest protiv ranih brakova u Nigeriji (ilustracija)
Protest protiv ranih brakova u Nigeriji (ilustracija)

Devojčice u Srbiji često prolaze kroz različite vrste diskriminacije ili rodnog nasilja, a najdrastičniji problem problem su rani brakovi, ocenjuju u nevladinoj organizaciji „Atina“.

Socijalna radnica u toj organizaciji Andrijana Radoičić Nedeljković kaže za Glas Amerike da se devojčice sa neravnopravnošću suočavaju maltene od začeća.

"U to smo imali prilike da se uverimo u praksi, pre par godina smo imali situaciju koja je eskalirala u vezi sa abortusima ženske dece. Međutim, i kasnije kada devojčica odrasta, taj njen neravnopravan položaj se sve više oslikava i to na način da je ona vrlo podložnija i rizicima i nasilju".

Sa kojim problemima se suočavaju devojčice u Srbiji?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Kao i u svetu, najdrastičniji problem i u Srbiji su rani brakovi kojima, kažu u „Atini“, nisu izložene samo romske devojčice, već sve one iz siromašnih sredina.

U 2018. ih je udato oko 1000, a najmlađa koju je "Atina" registorvala je imala 11 godina.

"Profesionalci i javno mnjenje će vrlo lako opravdati tu pojavu tim nekim kulturološkim oblicima ili nekim tradicionalnim, običajnim pravom. Međutim, ne postoji ništa kulturno u tome niti bilo šta uobičajeno u tome. To je jedna nasilna praksa i do nje zapravo dolazi isključivo dolazi zbog posmatranja devojčice kao bića koje je manje vredno za porodicu".

Kako širom sveta žive udate devojčice?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

"Nulta tolerancija prema nasilju"

Nisu samo devojčice iz siromašnih sredina diskriminsane. Istraživanje Incest trauma centra pokazalo je da je svaka treća devojčica žrtva rodnog nasilja, a podaci Centra za studije roda i politike ukazuju da je 76 odsto devojčica diskriminisano samo zato što su devojčice.

"To znači da je bila izložena uvredama na osnovu fizičkog izgleda, seksualizaciji, objektivizaciji i različitim vrstama nasilja koje joj se dešava tokom odrastanja. Kada govorimo o 21. veku, ne možemo da ne spomenenmo i digitalno nasilje, devojčice su i tu više izložene nasilju na internetu od dečaka".

U „Atini“ napominju da se nasilje nad devojčicama u sistemu ne prepoznaje kao zaseban probmem. Ipak, kažu da glavni deo rešenja i nije u osnivanju novih institucija, već u dubokoj reformi društva.​

"To znači rad sa roditeljima, rad sa decom, mladima, nulta tolerancija na bilo koju vrstu nasilja nad devojčicama, bez obzira odakle one dolaze...Jer, ako u jednom trenutku krenemo da podrazumevamo da je normalno da se neka devojčica uda, a neka ne, da je normalno da neka devojčica ima nasilan seksualni odnos, a neka ne – mi u tom trenutku odobravamo nasilje", zaključuje Andrijana Radoičić Nedeljković.

Uz to mora da se vodi i borba protiv stereotipa tradicionalne, patrijarhalne uloge žene koji deluje da je i dalje jak - čak i među devojčicama.

Istraživanje „Atine“ pokazalo je da 81 odsto devojčica u Srbiji smatra da majka treba da žrtvuje sve za svoju decu, a 92 odsto misli da su žene lošiji vozači od muškaraca.

XS
SM
MD
LG