Linkovi

Gradjani žele profesionalniju policiju


Više od 80 odsto građana Srbije smatra da političari imaju uticaj na operativni rad policije, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja, koje je agencija TNS Media Galup sprovela za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju.

Prema istraživanju sprovedenom u novembru, poverenje u policiju ima 35 odsto građana, dok je 30 odsto zadovoljno radom ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića:

"Kada je reč o korupciji u policiji, građani smatraju da ona postoji – 43 odsto smatra da postoji u velikoj, ili uglavnom velikoj meri. Da korupcija ne postoji smatra 14 posto građana", ističe Milana Aleksić iz agencije TNS Medija Galup.

Više od polovine ispitanih – njih 58 odsto smatra da policija ne tretira jednako građane različitog materijalnog statusa, dok više od trećine građana misli da informacije u medijima o aktuelnim slučajevima i krivičnim delima ometaju rad policije i tužilaštva:

"Zahtevi ispitanika su jasni – oni očekuju profesionalniju policiju, koja će im biti bliska i saslušati ih, posebno na lokalnom nivou. Građani žele bolju prevenciju, posebno što se tiče narkotika", ističe Peter Burkhard, šef misije OEBS-a u Srbiji.

Kako je rekao ministar policije Nebojša Stefanović, ministar je civilno lice, koje pripada politici, i pojavljuje se medijski eksponiran, pa ljudi to doživljavaju kao vezu između politike i policije. Po negovim rečima rezultati pokazuju da je poverenje građana u policiju 2014. bilo za skoro pet odsto veće u odnosu na prethodnu godinu.

XS
SM
MD
LG