Linkovi

Političari u globalnoj Tviter utakmici


U rubrici Zašto? tragamo za odgovorom na pitanje zašto politički zvaničnici sve više komuniciraju sa javnošću putem svojih ličnih Tviter profila, ko ima najviše pratilaca, a ko najviše uticaja?

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, na vrhu je rang liste najpraćenijih svetskih lidera na Tviteru.

Iako kao američki predsednik ima službeni nalog @POTUS, on se radije služi svojim privatnim profilom @realDonaldTrump na kome ima oko 56,9 miliona pratilaca.

Kada je izabran za predsednika SAD 9. novembra 2016. godine, svet je bio zapanjen, a svetski lideri zbunjeni njegovim atipičnim korišćenjem Tvitera, kako bi zaobišao tradicionalne medijske kanale.

Kada je preuzeo dužnost, profil @realDonaldTrump na Tviteru je pratilo je 97 svetskih lidera, dok je 226 svetskih lidera pratilo profil @POTUS. Danas, šefovi država i vlada shvataju da profil @realDonaldTrump nema nameru da nestane, a najbolji dokaz za to je što @realDonaldTrump u julu pratilo 185 svetskih lidera i zauzima peto mesto na listi najpopularnijih koje zvaničnici prate.

Ispred njega su @WhiteHouse (290), @POTUS (250) @StateDept (210) i @ 10 DowningStreet (194), navodi se u studiji Burson Cohn & Wolfe Twiplomacy, objavljenoj u julu 2018. godine.

O popularnosti Trampovog privatnog Tviter profila govori i podatak da je @WhiteHouse do jula prošle godine pomenula @realDonaldTrump 412 puta, a profil @POTUS 290 puta.

Tramp je promenio ton diskursa na Tviteru. Svoje protivnike pa i pojedine lidere drugih zemalja ne štedi komentarima. Tako je na primer severnokorejskog lidera Kim Džong Una svojevremeno nazvao "malim raketnim čovekom", sirijskog predsednika Bašara al Asada opisao kao "životinju koja ubija gasom", a putem tvitova je umeo i da zapreti vazdušnim napadima i ratom.

Rečnik u tvitovima Donalda Trumpa često ostavlja mnoge bez direktne reakcije.

Međutim, to što ima najviše pratilaca Trampu nije osiguralo i najveći broj retvitova.

To je pošlo za rukom kralju Saudijske Arabije Salmanu. Iako je @KingSalman u periodu od maja 2017. do maja 2018. tvitovao samo 11 puta svaki od njegovih tvitova imao je u proseku 154.294 retvitova. Tvituje isključivo na arapskom i bez vizuelnih prikaza, ali svaki tvit je naišao na ogromnu rekaciju.

U julu 2018, čak 69 svetskih lidera je doseglo po više od million pratilaca. @KingAbdullahII od Jordana, koji je otvorio svoj lični račun krajem marta 2017. godine, i francuski predsednik Emanuel Makron beleže brz rast pratilaca iz godine u godinu.

Od dana kada je izabran na funkciju predsednika Francuske do jula 2018. @EmmanuelMacron je dobio više od 2 miliona novih pratilaca i postao treći najpraćeniji lider u EU.

Tvitter komunikacija francuskog Predsedništva jasno je okrenuta ka promovisanju ličnog Tvitter naloga @EmmanuelMacron. Za vreme Makronovog prethodnika, Fransoa Olanda, @Elysee nalog je u proseku imao više od 16 tvetova dnevno, ali je od dolaska Makrona @Elysee postao sekundarni nalog na kome se objavljiuje u proseku manje od dva tvita dnevno.

U svim svojim javnim nastupima, francuskog predsednika prati njegov tim za društvene medije koji snima i beleži svaki njegov potez, uživo emitiujući njegove govore putem Periskopa, Facebook Live i Instagram Stories. Najbolji citati i isečci njegovih sastanaka takođe se dele se na Tviteru, uključujući i 17 sekundi snimka njegovog telefonskog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegovim pokušajima da nauči kako se kaže „Učinimo našu planetu ponovo sjajnom” na kineskom.

Čak se i kineska vlada, koja je poznata po blokiranju zapadnih društvenih mreža, polako angažuje i otvara prema društvenim medijima. Kancelarija za informisanje kineskog državnog saveta (@ChinaSCIO) je na Tvitteru, Facebooku i YouTube-u od 1. septembra 2015. godine.

U studiji Burson Cohn & Wolfe Twiplomacy identifikovan je 951 Tviter nalog - 372 prvatan i 579 institucionalnih – koji pripadaju šefovima država i vlada, kao i ministrima inostranih poslova 187 zemalja.

Na Tviteru su formalno prisutne sve vlade zemalja iz grupe G20, a šest od sedam lidera zemalja iz grupe G7 ima svoj lični Tviter nalog.

Jedina liderka neke od G7 zemalja koja nema lični Tviter profil je Angela Merkel.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG