Linkovi

Poginuo predsednik Poljske Leh Kačinjski


Poljski predsednik Leh Kačinjski poginuo je u avionskoj nesreći u zapadnom delu Rusije, saopštili su ruski zvaničnici, koji navode da je život izgubilo svih 96 putnika i članova posade. Prema ranijim izveštajima u avionu je bilo 132 ljudi.

Poljski zvaničnici su potvrdili da su predsednik i njegova supruga Marija bili u avionu, kojim su takodje putovali načelnik generalštaba poljske vojske, Franćišek Gagor, zamenik šefa diplomatije Andžej Kremer, guverner Centralne banke Slavomir Skšipek, i desetine drugih visokih zvaničnika.

Poljska delegacija putovala je u Rusiju na obeležavanje sedamdesete godišnjice masakra u Katinu, blizu Smolenska, kada su sovjetski vojnici u toku Drugog svetskog rata ubili 22,000 poljskih oficira.

Na video snimcima sa mesta nesreće vidi se da se avion srušio u gustoj šumi. Predsednički avion Tupoljev srušio se dok se približavao aerodromu u Smolensku. Mediji prenose da je avion leteo po gustoj magli i da je udario u drveće. Tačan uzrok nesreće se istražuje, a Poljskoj se u istrazi pridružila i Rusija.

"Dogodila se tragedija. Naš predsednik i premijer nazvali su poljskog premijera kako bi izrazili saučešće njemu i celom poljskom narodu. Formirali smo komisiju koja će raditi na otkrivanju uzroka nesreće, i daćemo sve od sebe da sa maksimalnom efikasnošću nadjemo odgovor na sva pitanja", poručio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Poljski premijer Donald Tusk, koji je odmah otputovao na lice msta, opisao je nesreću "najvećom tragedijom u skorijoj istoriji Poljske", a u zemlji je proglašena sedmodnevna žalost. Prema poljskom ustavu, predsedničku dužnost treba da preuzme predsedavajući parlamenta, Bronislav Komorovski. Vladin portparol najavio je da će biti raspisani prevremeni predsednički izbori. Poljski ustav nalaže da datum održavanja izbora bude odredjen u roku od dve nedelje, a da se izbori održe dva meseca posle toga.

Poljska je u šoku zbog smrti svog predsednika, a stotine ožalošćenih gradjana počele su da se okupljaju ispred predsedničke palate odajući poštu poginulim liderima.

Reakcije svetskih zvaničnika

Svetski lideri sa tugom su reagovali na vest o smrti Leha Kačinjskog. Američki predsednik Barak Obama je nesreću nazvao „užasnim gubitkom za Poljsku, SAD, i ceo svet.“ On je dodao da je nazvao poljskog premijera Donalda Tuska kako bi mu izrazio najdublje saučešće.

Britanski premijer Gordon Braun izjavio je da je ožalošćen zbog vesti o nesreći, te da će ceo svet biti rastužen zbog tog dogadjaja."Znam kroz kakve je teškoće prošla Poljska, kakve je žrtve podneo Kačinjski kao deo pokreta Solidarnost i znamo kakav je doprinos dao nezavisnosti i slobodi Poljske", naveo je Braun.

Francuski predsednik Nikolas Sarkozi Kačinjskog je nazvao „neumornim borcem za demokratiju i slobodu i liderom u borbi protiv totalitarizma.“

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je duboku žalost zbog smrti poljskog predsednika kao i svih drugih putnika srušenog aviona.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili nazvao je Kačinjskog jednim od svojih najbližih prijatelja i rekao da je važio za heroja ne samo u Poljskoj nego i Gruziji.

XS
SM
MD
LG