Linkovi

Protest poljskih nacionalista ispred ambasade SAD u Varšavi


Učesnici protesta u Varšavi zbog američkog pritiska na Poljsku da plati odštetu jevrejskim porodicama za imovinu koju su izgubili tokom Holokausta.

Hiljade poljskih nacionalista marširalo je do američke ambasade u Varšavi, protestujući zbog toga što SAD vrše pritisak na Poljsku da isplati obeštećenje Jevrejima čijim je porodicama oduzeta imovina tokom Holokausta.

U protestu su učestvovale desničarske grupe i njihove pristalice. Oni tvrde da SAD nemaju pravo da se mešaju u unutrašnja pitanja Poljske i da američka vlada stavlja "jevrejske interese" ispred interesa Poljske.

Nacionalisti navode da je Poljska bila velika žrtva nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata i da nij pošteno tražiti od Poljske da plati odštetu jevrejskim žrtvama pošto Poljska nikada nije dobila adekvatno obeštećenje od Nemačke.

“Zašto bismo mi morali da danas plaćamo nekome kada nama niko ništa nije dao?", postavlja pitanje jedan od učesnika protesta, 22-godišnji Kamil Vencvel. "Amerikanci samo misle na jevrejske a ne na poljske interese".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG