Linkovi

Policija na Siciliji uhapsila šefa Koza nostre


Mateo Mesina Denaro u policijskom automobilu nakon hapšenja (Rojters/Carabinieri)
Mateo Mesina Denaro u policijskom automobilu nakon hapšenja (Rojters/Carabinieri)

PALERMO - Italijanska policija saopštila je u ponedeljak da je uhapsila Matea Mesinu Denara, najtraženijeg mafijaškog bosa u zemlji koji je bio u bekstvu tri decenije. On je uhapšen u privatnoj bolnici u Palermu gde se lečio.

Tužilaštvo je saopštilo je Mesina Denaro, star 60 godina, šef sicilijske mafije Koza nostra.

Policija je objavila da je uhapšen u severnom delu Palerma, u bolnici "La Madalena". Na društvenim mrežama mogu se videti snimci kako lokalno stanovništvo aplaudira policiji dok odvozi kombi u kojem se veruje da je mafijaški bos.

Italijanski mediji prenose da je Mesina Denaro oboleo od raka, kao i da je policija znala da će otići na tretman u tu bolnicu, i krišom tu rasporedila osoblje kako bi zaštitila pacijente.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozdravila je hapšenje i ocenila ga kao "veliku pobedu za državu koja pokazuje da nikada ne posustaje pred mafijom".

Mesina Denaro uhapšen je gotovo 30 godina posle hapšenja Salvatorea Totoa Rine, najmoćnijeg sicilijanskog šefa mafije u 20. veku. On je 2017. umro u zatvoru.

"Ovo je izuzetan događaj od istorijskog značaja", kazao je Đankarlo Kaseli, koji je radio kao tužilac u Palermu u vreme hapšenja Rine.

Ipak, ukazao je da je Koza nostra i u prošlosti pokazala da može da se pregrupiše i preživi hapšenje šefova.

Mesina Denaro je već osuđen u odsustvu na doživotnu kaznu zbog učešća u ubistvima dvojice tužilaca koji su se borili protiv mafije, Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine.

Mural posvećen ubijenim tužiocima Đovaniju Falkoneu i Paolu Borselinu u Palermu
Mural posvećen ubijenim tužiocima Đovaniju Falkoneu i Paolu Borselinu u Palermu

Optužen je da je, samostalno ili zajedno sa drugima, učestvovao u brojnim drugim ubistvima devedesetih godina, kao i u bombaškim napadima u Rimu, Milanu i Firenci.

Između ostalih, 1993. pomogao je u organizovanju otmice 12-godišnjeg dečaka Đuzepea Di Matea, u pokušaju da odvrati svog oca od svedočenja protiv mafije, kažu tužioci.

Dečak je bio u zatočeništvu dve godine pre nego što je zadavljen i njegovo telo rastvoreno u kiselini.

XS
SM
MD
LG