Linkovi

Policija ispitala i pustila ženu napadača iz Nice


Francuska policija u nedelju je pustila na slobodu bivšu ženu Mohamada Laueža Bulela, vozača kamiona koji je u četvrtak izvršio napad u Nici, ali i dalje ispituje šest osoba kako bi ustanovila da li je napadač delovao sam.

Žena, koja je majka njegovo troje dece, uhapšena je u petak, nekoliko sati pošto je njen bivši suprug, brzinom od 90 kilometara na sat, hladnjačom teškom 19 tona uleteo medju ljude koji su proslavljali Dan Bastlje i počeo da ih gazi duž Engleskog šetališta u Nici – dva kilometra duge promenade uz Sredozemno more.

Medju šest osoba koje su još u pritvoru su muškarac i žena uhapšeni u nedelju, ali policija nije precizirala zbog čega su privedeni.

U Francuskoj je danas drugi od tri dana nacionalne žalosti za 84 žrtve napada. Englesko šetalište sada je oivičeno cvećem i svećama, transformisano u improvizovani spomenik žrtvama. Medjutim, Nica se u velikoj meri vratila u normalu, a turisti i meštani posećuju brojne kafiće i noćne klubove u gradu.

Teroristička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad a napadača nazvala svojim “vojnikom”. Još nije izvesno da li je bilo direktne veze izmedju napadača, francuskog Tunižanina i terorističke grupe. Francuski minister unutrašnjih poslova je saopštio da je po svemu sudeći Mohamed Lauež Bulel radikalizovan “veoma brzo”. Bernar Kaznev izjavio je da, na osnovu prvih svedočanstava ljudi koji su poznvali Bulela, “tokom godina nije pokazivao privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji.”

Desetoro dece je medju 84 osobe koje su ubijene u napadu. Vlasti navode da je 52 od 200 povredjenih u teškom stanju. Dvoje američkih državljana je medju žrtvama.

31-godišnjeg napadača, koji je živeo u Nici, lokalna policija sumnjičila je za krivična dela. U martu je dobio uslovnu kaznu od šest meseci zbog oružanog nasilja u januaru. Bulel je bio razveden I imao troje dece. Njegov otac, koga je Francuska novinska agencija intervjuisala u mestu Msaken u istočnom Tunisu, izjavio je da mu je sin imao probleme od 2002. do 2004. koji su izazvali nervni slom.

XS
SM
MD
LG