Linkovi

Protesti protiv brutalnosti policije


Negodovanje zbog brutalnosti policije u SAD sve veće
Negodovanje zbog brutalnosti policije u SAD sve veće

Danas su mnogim američkim gradovima - od Kalifornije do Njujorka -demonstranti su izašli na ulice u znak protesta zbog policijske brutalnosti.

Protestne šetnje u organizaciji Nacionalne akcije za zaustavljanje ubistava od strane policajaca. održane su danas u 28 gradova širom Amerike.

U Njujorku demonstranti su ukazivali na smrt Erika Gardnera sa Staten Island I Valter Skota iz južne Karoline uz povike “Životi crnaca su važni.

'Dosta mi je ovog sistema koji je razbijen u kome životi crnih I obojenih ne znači ništa.''

Ovo je samo jedna od reakcija na objavljene video snimake o brutalnosti policije uključujući I ovaj snimak koji je zabeležila kamera iz policijskog auta.

Policajac u službenom automobilu vozi prema naoružanoj osobi u mestu Marina u Arizoni i o obara ga autom.

Zvanično objašnjenje je da se osumnjičeni Valencija dovezao ukradenim autom do Volmarta gde je ukrao pušku i nekoliko puta pucao u vazduh. Valencija je preživeo udes, posle dva dana provedena u bolnici izručen je policiji.

Šef policije u Marani Teri Rozema je braneći postupak policajca rekao da je ishod mogao da bude mnogo gori .

"Da je nastavio da hoda okolo sa puškom I puca ili da je krenuo na policajca…. Policajci nemaju izbora nego da pucaju.”.

On je takođe ukazao na opasnost koju je naoružani Valencia predstavljao za ostale građane.

Advokat Marija Valencije kaže da njen klijent nikada nije čuo naređenje da stane I da je policajac upotrebio prekomernu silu.

Protesti su I zbog ubistva nenaoružanog osumnjičenog Voltera Skota ubijenog u južnoj Karolini kao I ubistvo nenaoružanog Erika Harisa u Tulsi u Oklahomi. Na njega je pucao 73. godišnji policajac u rezervi, Robert Bajts, koji je jedan od šefova u osiguravajućem društvu I koji je kako je rekao greškom izvukao pištolj umesto tizer. Bajts je optužen zadrugostepeno ubistvo I dok čeka na suđenje pušten je uz kauciju

XS
SM
MD
LG