Linkovi

Poletela Nada, mladunče najugroženijeg orla u Srbiji


Orao krstaš Nada, mladunče jedinog preostalog para koji se gnezdi u Srbiji, Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Mladunče najugroženije ptice u Srbiji, orla krstaša, uzletelo je u ponedeljak 23. jula u poslepodnevnim časovima, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), koje je četiri meseca svakodnevno nadziralo gnezdo.

Ženkica je dobila ime Nada, a iz Društva poručuju da je ovime program čuvanje gnezda najugroženije ptice u Srbiji uspešno završen, barem za ovu godinu.

Opstanak orla krstaša u Srbiji zavisi od jedninog preostalog gnezdećeg para koji nastanjuje severni Banat. U poslednjih 10 godina, koliko se ovaj par prati, uspešno gnežđenje zabeleženo je samo u poslednje dve godine i to od kada ga volonteri DZPPS čuvaju. Ove godine Društvo je otvorilo poziv za imenovanje novog mladunca.

“Odaziv javnosti doneo nam je mnoštvo zanimljivih ideja za ime. Kada smo utvrdili da je orlić ženskog pola, napravili smo izbor od pristiglih predloga, te su se u konačnom izboru našla imena Sosa, Nada i Jaka. Najviše glasova dobilo je ime Nada, tako da će naša prinova u svet poneti to ime. Svaki novi mladunac je nova nada za povratak orlova krstaša na naše prostore, i smatramo da je ime vrlo prikladno,” kaže Milica Miškovic iz DZPPS.

Volonteri i članovi DZPPS svakodnevno su nadzirali gnezdo u rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“ kako bi pratili ovaj par, sprečili uznemiravanja i obezbedili potreban mir. Ovaj program odvija se u okviru međunarodnog projekta zaštite orlova krstaša “PannonEagle”, pod pokroviteljstvom Evropske unije. Projekat u Srbiji sprovode DZPPS i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

“Ova sezona bila je puna novih izazova. Prošlogodišnje gnezdo srušila je oluja, pa su se orlovi smestili na drugo stablo na lokaciji na kojoj je znatno veće uznemiravanje. Krstaši su izuzetno osetljivi na prisustvo ljudi i legla im često propadaju zbog uznemiravanja. Naš najveći posao bio je da postignemo dogovor sa lokalnim poljoprivrednicima i da nađemo kompromis između odvijanja radova i obezbeđivanja potrebnog mira za orlove,” kaže Miškovic, kooridnator „PannonEagle“ projekta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG