Linkovi

Polarni medved ubio majku i dete na Aljasci


Polarni medved na Aljasci, 2017. godine
Polarni medved na Aljasci, 2017. godine

ENKORIDŽ - U selu na Aljasci, polarni medved napao je i ubio majku i njenog jednogodišnjeg sina, što se smatra izuzetno retkim napadom. Prolaznik je uspeo medveda da upuca i da ga ubije.

Fatalni napad dogodio se u Velsu, izolovanoj obalskoj zajednici Beringovog moreuza, kojoj nije stran suživot sa polarnim medvedima.

U napadu su ubijeni Samer Miomik od Svetog Majkla, i njen sin Klajd Ongtovasruk, saopštila je vojska.

Kao i mnoga udaljena sela na Aljasci, i ova zajednica od oko 150 ljudi organizuje patrole kada se medvedi očekuju u gradu, od jula do početka novembra, pre nego što se formira led i medvedi krenu na zaleđeni pejzaž da love foke.

Ovaj napad je stoga čudan, jer su polarni medvedi obično daleko na ledu kada je zima, a ne blizu sela.

Polarni medved, arhiva
Polarni medved, arhiva

„Šetao bih po Velsu verovatno bez ikakvih sredstava za odvraćanje od medveda jer je ovaj period godine bezbedan", rekao je Džef Jork iz društva za zaštitu polarnih medveda, koji ima decenije iskustva u proučavanju tih životi

Nejasno je da li je ovaj napad povezan sa klimatskim promenama, ali je u skladu sa onim što se očekuje - jer Arktik nastavlja da se zagreva četiri puta više od ostatka Zemlje, menjajući ekosistem na načine koji još nisu u potpunosti shvaćeni, rekao je Jork.

Polarni medvedi su na vrhu lanca ishrane i vide ljude kao izvor hrane, rekao je Jork.

Za razliku od mrkih ili crnih medveda, polarni medvedi ne hiberniraju zimi. U snežne jazbine ulaze samo ženke radi razmnožavanja. Svi ostali polarni medvedi su napolju, obično na morskom ledu gde je njihov plen dostupan tokom cele godine.

Poslednji fatalni susret polarnog medveda i čoveka na Aljasci bio je 1990. godine.

XS
SM
MD
LG