Linkovi

Milioni žena bez pristupa sredstvima za kontracepciju


Pilula za kontracepciju koristi se već pola veka ali skoro 200 miliona žena na svetu želi, ali nema pristup sredstvima za kontrolu rađanja.
Pilula za kontracepciju koristi se već pola veka ali skoro 200 miliona žena na svetu želi, ali nema pristup sredstvima za kontrolu rađanja.

Sudeći prema vladinim statističkim podacima u Sjedinjenim Državama, skoro 40 odsto svih trudnoća širom sveta je neželjeno ili neplanirano. Ali sredstva za sprečavanje svake neželjene trudnoće u svetu postoje, i to više od 50 godina. 26. septembar je Svetski dan kontracepcije.

Pilula za kontrolu rađanja pojavila se u vreme kada su Sjedinjene Države ulazile u period velikih i brzih promena za žene i čitavu zemlju. Skoro preko noći, porodicama je omogućeno da kontrolišu broj dece koje žele da imaju.

“To je bio prvi put da ste mogli ženama da kažete: ako uzmeš tu pilulu nećeš ostati u drugom stanju, ako ih uzimaš redovno. Jedva da je bilo propusta tih dana, jer se koristilo mnogo više hormona, nego što je bilo idealno to danas shvatamo”, objašnjava Džon Gilebod sa Londonskog univerzitetskog koležda,

Stvarne razmere te promene bila su izgubljene u izvesnoj meri, jer je Amerika bila zaokupljena ratom u Vijetnamu. A, doba kontrakulture bilo je u punom zamahu.

“Mislim da moramo da priznamo, da jednom kada je pilula bila dostupna kao metod da se ljudima omogući da imaju seksualne odnose kada i nisu želeli decu, to je bilo uticajno u “ludim” šezdesetim godinama, to je bio faktor promena u društvu koji je sve zaokruživao na neki način”, kaže Gilebod.

Ali, uprkos jeftinoj i širokoj dostupnosti sredstava za kontrolu rađanja i dalje se beleži oko 85 miliona trudnoća širom sveta svake godine koje su neželjene ili neplanirane. Nedavna studija Ujedinjenih Nacija pokazala je da skoro 200 miliona žena širom sveta želi, ali nema pristup sredstvima za kontracepciju. Studija je takođe pokazala da u Africi, 60 odsto osoba koje žele pristup kontracepciji, ne mogu da ga dobiju.

XS
SM
MD
LG