Linkovi

Pola godine protesta 1 od 5 miliona


Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, Foto: VOA, (ilustracija, arhiva)

Učesnici protesta "1 od 5 miliona" završili su večeras protestnu šetnju ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS) na koju su lepili nalepnice "Stop lažima" i "Budi normalan", a ispred RTS održan je dnevnik slobodne Srbije. Danas se protestima širom Srbije obeležava pola godine od početka prvih protesta.

Govoreći okupljenim građanima na protest, gradonačelnik Šapca i jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Nebojša Zelenović, rekao je da “mi na unapred pokradene izbore više nećemo izlaziti” i dodao da će Aleksandar Vučić biti pobeđen na prvim poštenim i slobodnim izborima.

Zelenović je na protestu "1 od 5 miliona" u Beogradu , kojim je obeleženo šest meseci protestvovanja protiv Vučićeve vlasti, rekao da se ova borba neće dobiti na mišiće "već na kliker , pameću sposobnošču i upornošću".

On je poručiio da se poslanici koji bojkotuju rad Skupštine neće vraćatio u Parlament, jer je Vućić ukinuo skupštonu kao i druge institucije.

Građani su nešto pre 19 sati od Terazijske česme krenuli u protrestnu šetnju do zgrade Radio televizije Srbije (RTS).

Novinar Vukašin Obradović je pročitao na protestu predloge stručnog tima protesta koji bi trebalo da služe kao platforma za dijalog za fer i slobodne izbore.

To je šest tačaka koje se tiču uloge predsenika u izbornim kampanjama, ostavke ministra kulture i njegovog državnog sekretara, uloge REM, uređivačke politike javnih servisa RTS i RTV. Nadzornog odbora za praćenje kampanja, aktivnije uloge Republičke izborne komisije, ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Republičkoj javnog tužilaštva.

"To je platforma za razgovore političkih aktera", rekao je Obradović i napomenuo da se ne radi o maksimalističkim zahtevima, već o zahtevima koji su prihvatljivi za većinu građana bez obzira na političko opredeljenje.

"Neophodno je da vratimo instituciju slobodnih, fer i demokratskih izbora", zaključio je Obradović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG