Linkovi

Ruske veze šefa Trampove kampanje?


Šef kampanje Donalda Trampa Pol Manafort
Šef kampanje Donalda Trampa Pol Manafort

Izborni štab predsedničkog kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa ponovo je primoran da se brani od optužbi, ovog puta posle izveštaja o vezama između menadžera Trampove kampanje Pola Manaforta i bivšeg, pro-ruski orjentisanog, ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

U izveštaju, koji je sinoć objavljen u dnevniku Njujork tajms, objavljeno je postojanje tajnih beleški u Ukrajini, u kojima je upisana gotovina od 12,7 miliona dolara namenjena Manafortu.

Pol Manafort je godinama radio kao savetnik Viktora Janukoviča i njegove stranke, pre smene ukrajinskog lidera 2014. godine, posle optužbi o korupciji i lošem upravljanju ekonomijom.

Ukrajinski istražitelji ne znaju da li je Manafort dobio namenjeni novac, za koji veruju da je dio “nelegalnog sistema vođenog van zvaničnih finansijskih kanala”.

Manafort je saopštio da nije primao gotovinske isplate za rad u Ukrajini, ističući da su ti navodi “neosnovani, smešni i apsurdni”. “Nikada nisam primio ni jednu isplatu van regularnih kanala, kao što je to pogrešno izvestio Njujork tajms, niti sam ikada radio za ukrajinsku ili rusku vladu”, naveo je Trampov šef izbornog štaba.

Manafort, koji je radio za nekoliko kontroverznih stranih lidera, priznao je međutim da je radio na inostranim kampanjama, ali je dodao da je njegov rad u Ukrajini okončan 2014. godine.

Izborni štab predsedničkog kandidata Demokratske stranke Hilari Klinton želi da prikaže Manafortovo proteklo iskustvo kao dokaz Trampovih pro-ruskih veza. Sinoć je izdao saopštenje o, kako se navodi, dodatnim uznemiravajućim vezama između Trampovog tima i pro-ruskih elemenata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG