Linkovi

Pogodjena ruska ambasada u Damasku


Snimak postavljen na zvaničnom sajtu ruskog Ministarstva odbrane, na kojem se vide eksplozije posle vazdušnih udara koje su izvršile ruske snage.

Ekstremisti su ispalili rakete na rusku ambasadu u Damasku, što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nazvao “činom terora” čiji je cilj zastrašivanje onih koji podržavaju borbu protiv Islamske države.

Dve rakete pogodile su rusku ambasadu u utorak dok su stotine ljudi bile okupljene ispred nje u znak podrške ruskoj vojnoj kampanji u Siriji, koja traje već dve nedelje. Još nema izveštaja o žrtvama.

Napad na ambasadu nije jedina akcija protiv Rusije zbog njene intervencije u Siriji. Ruske vlasti su juče saopštile da su uhapsile nekoliko osoba povezanih sa Islamskom državom, koje su planirale napad na sistem javnog prevoza u Moskvi. Istovremeno, u audio poruci objavljenoj sinoć, šef sirijskog Fronta Al-Nusra, organizacije povezane sa Al-Kaidom, pozvao je ekstremiste u Kakvazu da napadaju Ruse iz odmazde za vazdušne napade Moskve.

U medjuvremenu, izaslanik UN za Siriju, Stefan de Mistura, danas u Rusiji vodi razgovore čiji je cilj da se postigne razumevanje izmedju ruskih i američkih političara i krene ka političkom procesu rešenja konflikta u Siriji. On će kasnije otputovati za Vašington na razgovore o istoj temi.

Rusko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da su ruski avioni pogodili 86 “terorističkih meta” u Siriji u protekla 24 sata. Ruski predsednik Putin, za to vreme, je doveo u pitanje američku isporuku 50 tona municije pobunjenicima u severnoj Siriji – koja je bačena iz aviona – navodeći da nema garancija da to oružje “ponovo neće pasti u ruke pripadnika Islamske države.”

XS
SM
MD
LG