Linkovi

Pogibija gardista: Roditelji spremaju tužbu protiv Srbije pred sudom u Strazburu


Evrospki sud za ljudska prava u Strazburu, Foto: Reuters, Vincent Kessler

Navršilo se 14 godina od smrti gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, a njihove porodice su obeležavajući pogibiju svojih sinova kritikovale rad komisije osnovane da istraži ovaj slučaj i koja nema rezultata već dve godine. Takođe, njihovi pravni zastupnici najavili su tužbu protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog nesprovodenja nove istrage po presudi Ustavnog suda iz 2013.godine.

Porodice su zapalile sveće ispred vojnog objekta Karaš na Topčideru, gde su Jakovljević i Milovanović 5. oktobra 2004.godine pronađeni mrtvi.

Vlada Srbije donela je još 8. decembra 2016. godine odluku da se formira Komisija za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista Milovanovića i Jakovljevića, koju navodno čine predstavnici Ministarstva odbrane, Vojnobezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati Predrag Savić, Aleksandar Đurić, Aleksandar Đorđević i Olgica Batić.

Otac Dragana Jakovljevića, Janko Jakovljević, rekao je da ni posle 14 godina od tragičnog događaja nema prave istine o smrti dvojice gardista i da će njihove porodice uz pomoć advokata i dokaza koje imaju pokušati da "pronađu svoje zakonsko pravo van Srbije".

Jakovljević je istakao da Tužilaštvo pet godina ništa nije preduzelo povodom ovog slučaja i izrazio nadu da će sud u Stazburu, kako kaže, smoći snage da natera Tužilaštvo u Srbiji da radi. Predsednik Vučić prošle godine izjavio da Komisija „radi svoj posao“, no do danas rezultata nema.

Otac Dražena Milovanovića, Petar Milovanović, kazao je da kada je reč o istrazi pogibije gardista sve stoji u mestu i da je tako od prvog dana, te da mu se čini da "ni država, ni vojska nisu zainteresovane za ovaj slučaj".

"I od ove, i od bivših vlasti dobijali smo samo obećanja, ništa nismo saznali. Ovo je sramota za državu, a naši zastupnici će potražiti pravdu na drugom mestu", rekao je Milovanović.

On je podsetio da su se roditelji gardista pre dve godine sastali sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem i da je tada najavljeno formiranje posebne komisije za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista.

"Do danas da se ništa ne zna o toj komisiji ni zašto se stalo sa tim,” rekao je Milovanović.

Jedan od pravnih zastupnika porodica, Predrag Savić, najavio je pokretanje tužbe protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog nesprovođenja presude Ustavnog suda iz 2013.godine da se sprovede istrage protiv onih koji su ometali istragu o pogibiji gardista.

"Već nekoliko meseci radimo na pripremi predstavke, odnosno, tužbe protiv Srbije pred Strazburom. Kažu nam da su šanse male, ali verujem da ćemo napisati kvalitetnu predstavku i da ćemo zainteresovati stručnu, naučnu i svetsku javnost, kao i sud u Strazburu", rekao je Savić.

On tvrdi da su porodice i njihovi advokati uspeli da za 14 godina dokažu da su vojnici ubijeni i da je to 2013.godine potvrdila odluka Ustavnog suda u kojoj se navodi da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje.

Tada je, kaže, naloženo Okružnom sudu u Beogradu i Okružnom tužilaštvu da sprovedu novu istragu, ali je presuda Ustavnog suda ostala "mrtvo slovo na papiru".

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu gardista, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Nezavisna komisija, koja je formirana po nalogu tadašnjeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, obavila je svoj uviđaj, ekshumirala leševe, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila treća osoba. Tu verziju događaja potvrdilo je i veštačenje američkog FBI.

Pretkrivični postupak protiv NN lica pokrenut je 2008. godine, nakon što je veštačenjem FBI-a stavljena tačka na višegodišnje spekulacije da li su gardisti ubijeni ili su se poubijali međusobno.

Država Srbija je po nalogu Ustavnog suda porodicama isplatila po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvrone istrage kakva je do sada vođena, uz nalog tužilaštvu da sprovede brzu i delotvornu istragu, koja će dovesti do razrešenja tog slučaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG