Linkovi

Podsticaj za srpske stočare da ugoste laste


Laste (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, www.pticesrbije.rs)
Laste (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, www.pticesrbije.rs)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nagradiće domaćina koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom domaćinstvu sa tonom kukuruza. Takmičenje u okviru akcije „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ otvoreno je do 7. jula 2017, a više detalja se može naći na stranici www.pticesrbije.rs.

Pravi primer suživota čoveka i prirode može se videti u štalama srpskih seljaka koje su dom za oko 200.000 parova seoskih lasta. Ove vesele i okretne ptice selice u rano proleće pristižu iz Afrike da bi svoja gnezda svile u Srbiji. Tajna veza između čoveka i seoskih lasta upravo je stočarstvo budući da laste koriste štale i druge pomoćne objekte za smeštaj gnezda, a glavna hrana su im brojni letećiinsekti koji se okupljaju oko domaćih životinja i stajskog đubriva.

"Seoske laste sve više ugrožava nestajanje tradicionalnog stočarstva, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda," kaže Slobodan Knežević, rukovodilac programa „Proleće uživo“ u okviru koga se organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale".

Seoska lasta je, prema Zakonu o zaštiti prirode, strogo zaštićena vrsta i zabranjeno ih je ugrožavati, navode iz Društva za zaštitu ptica.

"Upravo iz tog razloga želimo da nagradimo domaćina koji ima razumevanja i ljubavi za svoje leteće podstanare," kaže se u saopštenju društva iz Novog Sada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG