Linkovi

"Podrška EU Crnoj Gori za reforme u svim oblastima"


Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav (D) i glavni pregovarač Crne Gore sa Briselom, Aleksandar Drljević (rtcg.me)

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav i glavni pregovarač Crne Gore sa Briselom, Aleksandar Drljević, poručili su u ponedeljak nakon sastanka u Podgorici da će Crna Gora imati punu podršku EU u narednom periodu, u kome će se fokusirati na zaokruživanje reformi u svim poglavljima, sa fokusom na vladavinu prava, saopštila je Vlada.

Drljević i Orav, zajedno sa saradnicima, u ponedjeljak su održali prvi sastanak nakon formiranja Kancelarije za evropske integracije, na kome su razgovarali o predstojećim aktivnostima kad je u pitanju ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog procesa, kao i o finansiranju projekata iz IPA fondova, čije je sprovođenje od izuzetnog značaja u dostizanju evropskih standarda, piše u saopštenju Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Prema navodima iz saopštenja, sagovornici su dogovorili još intenzivniju i redovniju komunikaciju između Delegacije EU i Kancelarije za evropske integracije, a glavni pregovarač je istakao da će raditi na unaprjeđenju saradnje i sa svim ostalim zainteresovanim stranama, naročito predstavnicima nevladinog sektora i medija, kako bi svako sa svoje pozicije dao najveći doprinos integraciji Crne Gore u EU.

Naš fokus u narednom periodu ostaje na poglavljima 23 i 24, ali i na sprovođenju aktivnosti u ostalim oblastima, kako bi tokom austrijskog predsjedavanja bilo moguće otvoriti i preostala poglavlja i polako krenuti ka zatvaranju pregovaračkih poglavlja“, poručio je glavni pregovarač Drljević.

Šef delegacije EU u Podgorici čestitao je Drljeviću preuzimanje dužnosti glavnog pregovarača, ističući da ga raduje nastavak saradnje sa sposobnim, jakim i iskusnim timom, prenosi Vladin biro.

„EU je dala okvir za Crnu Goru i sve zemlje Zapadnog Balkana. Sada je na vama da uradite domaći zadatak, a mi čekamo da što prije postanete članica EU. Razgovarali smo o prioritetima, jasno je da su za Crnu Goru to poglavlja 23 i 24. Bilo je riječi i o finansijskoj podršci, budući da EU daje oko 35 miliona eura godišnje Crnoj Gori“, kazao je Orav.

Predstavnici Delegacije EU su ohrabrili Crnu Goru da nastavi sa reformama na putu prema EU, ocjenjujući da je dosadašnji napredak prepoznat i da treba nastaviti istom dinamikom, kažu u crnogorskoj vladi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG