Linkovi

Britanija podigla stepen upozorenja


Dejvid Kameron odgovara na pitanja novinara na današnjoj konferenciji za novinare

Premijer Dejvid Kameron objasnio da odluka o podizanju stepena upozorenja znači da je teroristički napad “vrlo verovatan” i da je u vezi sa razvojem situacije u Iraku i Siriji...

Velika Britanija je podigla stepen upozorenja na opasnost od terorističkih napada sa ”značajnog” na “ozbiljan”, dok je britanski premijer Dejvid Kameron naglasio da, kako se izrazio, “otrovna retorika islamističkih ekstremista” predstavlja značajan problem za njegovu zemlju i svet u celini.

Kameron je objasnio da odluka o podizanju stepena upozorenja znači da je teroristički napad “vrlo verovatan” i da je u vezi sa razvojem situacije u Iraku i Siriji.

“Ozbiljan” je inače drugi najviši stepen upozorenja.

Britanski premijer je takođe rekao da su teroristi “izopačili” islamsku veru da bi promovisali svoju nasilnu agendu, dodajući da problemi sa ekstremistima Islamske države uglavnom potiču od vlade u Iraku, koja je godinama upravljala zemljom samo u ime jednog njenog dela.

Kameron je takođe naveo da namerava da predloži nove zakone kojima bi britanskim državljanima bilo onemogućeno da putuju u Siriju i Irak da bi se borili na strani ekstremista Islamske države.

XS
SM
MD
LG