Linkovi

Snažna podrška Crnoj Gori


Sju K. Braun:"Članstvo u NATO će osigurati ekonomsku korist Crnoj Gori"
Sju K. Braun:"Članstvo u NATO će osigurati ekonomsku korist Crnoj Gori"

"Crna Gora postigla je veliki napredak u integracijamada i ima punu podršku Amerike za oba procesa, za članstvo i u EU i u NATO-u: ističe ambasadorka SAD Sju K. Braun

Crna Gora je postigla veliki napredak u integracijama, a na građanima je odluka o da li će postati članica međunarodnih institucija, kazala je ambasadorka SAD Sju K. Braun na Konferenciji o evroatlanskim integracijama Crne Gore u Podgorici

Na Konferenciji čija je tema bila ‘Paralele procesa evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore’, prezentovani su rezultati Crne Gore na putu evropskih i evroatlantskih integracija, prednosti od članstva, kao i obaveze nakon punopravnog članstva u Evropskoj uniji i NATO.

Ambasadorka SAD Sju K. Braun kazala je da je Crna Gora postigla veliki napredak u integracijama i da ima punu podršku Amerike za oba procesa, za članstvo i u EU i u NATO-u:

“Odluka o tome da li će Crna Gora postati članica evroatlantskih institucija je na građanima Crne Gore, i treba da bude rezultat otvorene i transparentne debate”, kazala je Braun.

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić kazala je da je Crna Gora od sticanja nezavisnosti postigla veliki progres kada su u pitanju EU i NATO integracije, koje su strategijski cilj države.

Ona je navela da Crna Gora zbog svoje geostrateške pozicije i istorijskog konteksta i ratova na Balkanu svoju bezbijednost treba da osigura kroz sistem kolektivne bezbijednosti.

“Osnovne vrijednosti Evropske unije, kao što su vladavina prava, demokratija, ljudska prava postale su okosnica naših aktivnosti. S druge strane, svi ćemo se složiti da samo stabilno i bezbjedno društvo može osigurati adekvatan okvir prave demokratije. Upravo tu postaje očigledna sinergija sa procesom evro-atlanskih integracija.

Iz tih razloga je Crna Gora i pratila agende oba integrativna procesa, smatrajući ih komplementarnim procesima, postižući na taj način bolje rezultate u kraćem vremenskom periodu. Upravo se na ovaj način došlo do rezultata da Crna Gora danas predstavlja najuspješnijeg kandidata za članstvo i u Evropskoj uniji i u NATO”, rekla je ministarka odbrane na današnjoj konferenciji.

Ambasador Njemačke Pius Fišer kazao je da Crna Gora ima aktivnu podršku te zemlje u integracijama.
XS
SM
MD
LG