Linkovi

Roboti transformersi čuvaju Podgoricu


Umetnik Danilo Baletić sa jednim od sedam transformersa na ulicama Podgorice, 23. jul 2014.
Umetnik Danilo Baletić sa jednim od sedam transformersa na ulicama Podgorice, 23. jul 2014.

Mladi umetnik, Danilo Baletić postavio sedam transformersa na ulicama Podgorice i izazvao veliku pažnju svetske javnosti.

Mladi podgorički umjetnik Danilo Baletić, predstavio je ovih dana sedam robota-transformersa u okviru manifestacije “podgoričko kulturno ljeto”. Za kratko vrijeme, Baletićevi transformersi postali su pravi hit, čak i u vodećim svjetskim medijima.

U Crnoj Gori se malo šta dešava slučajno. Posebno ako se zna da za svaki događaj, makar bio lokalnog značaja, amin – finansijski ili politički, mora da da aktuelna vlast. No, ovoga puta nije bilo tako. Svjetski mediji izvjestili su da se negdje na Balkanu, u Crnoj Gori, u Podgorici dogodilo da stanovnike od deseptikona (zlih robota) koji su najavili napad na glavni grad, brane transformersi, 22-godišnjeg autora Danila Baletića.

"Očekivao sam da će to biti na lokalnom, a ne na svjetskom nivou. Reakcije su podijeljene: kao borba između deseptikona i autobota. Na jednoj strani imamo ljude koji ovo podržavaju, a na drugoj one koji ovo omalovažavaju. Ali, šta bi bilo dobro da nema zla? To je neki balans- ističe Baletiić za Glas Amerike", priča Baletić.

Njegovi transformersi, ipak, nijesu naišli na dobrodošlicu svih Podgoričana. Jedan od prvih, iako težak tonu, oboren je već prvih dana i odrubljena mu je glava.

"Ja zahvaljujem tim ljudima jer su napravili priču onda kada su oborili Eli Musu Drugog, ženskog robota i meni napravili neki dodatni marketing. To su neke čini koje su diseptikoni bacilli na njih i ispoljile su se vandalizmom i nekim našim primitivizmom", rekao je Baletić.

Baletićevi roboti sastavljeni su, uglavnom od auto otpada, a njihov cilj je da nas podstaknu da čuvamo životnu sredinu. On je u okviru izložbe “Transformersi čuvaju Podgoricu” koja se organizuje u sklopu manifestacije "Podgoričko ljeto" predstavio sedam robota.

"Osnovna ideja transformersa je zaštita životne sredine. Dakle, moć transformacije iz otpada u nešto korisno. Oni imaju još značenja: moć transformacije društva, socijalnog života, dešavanja iz svakodnevnice. Transformersi, takođe poručuju da čuvamo planetu, jer je Zemlja potrošena, jer ljudi idu ka tome da imaju sve veći komfor, a to planeta Zemlja ne podržava", kaže Baletić.

Iako već danima doživljava pohvale i na svakom koraku živi svoj san, Baletić nije dobio nijednu zvaničnu pohvalu, a kamoli ponudu za buduću saradnju od grada i države.

"Moja misija u ove dvije godine je bila da jedan dan učinim drugačijim. Da vidim da je barem neko dijete iz Podgorice ili Crne Gore vidi nešto što nije ranije. Što se tiče promjene svijesti građana, ako sam uspio makar 1%, moja misija je uspješno obavljena", zaključio je Baletić.

Zanimljiv je još jedan detalj. Iako u Baletićevim transformersima nema ni zrna politike, interesantno je da su se pojavili upravo u periodu kada Podgorica već dva mjeseca nema gradonačelnika, niti može da formira lokalnu vlast. Glavni grad Crne Gore, ipak ima ko da čuva.

XS
SM
MD
LG