Linkovi

Protest protiv ulaska Crne Gore u NATO


Protest opozicije u Podgorici
Protest opozicije u Podgorici

Odluku o ulasku Crne Gore u NATO treba da donesu građani na referendumu, poručeno je sa sinoćnjeg anti-NATO protesta u Podgorici koji je organizovala Nova srpska demokratija.

ZAPRIJETILI ORUŽJEM

Na skupu ispred Skupštine Crne Gore, na kome se okupilo oko 2.000 ljudi, skandiralo se Rusiji, predsjedniku te zemlje Vladimiru Putinu, a čelnici Demokratskog fronta uputili su oštre poruke. Organizatori skupa procijenili su da je na skupu bilo 5.000 ljudi, a policija 800.

Organizator skupa bila je Nova srpska demokratija, članica Demokratskog fronta, koji je nedavno organizovao proteste i protesne šetnje po crnogorskim gradovima, tvrdeći da njihovi skupovi nijesu anti-NATO orijentisani. Na sinoćnjem skupu nije bilo pristalica Pokreta za promjene, drugog konstituenta DF-a, koji podržava ulazak Crne Gore u NATO.

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić kazao je da bi članstvo u NATO bez referenduma bilo okupacija. "Jedino se može organizovati slobodni referendum, a sve ostalo je okupacija. A onda bi se desio i ustanak, pa čak i sa oružjem".

I lider DNP-a Milan Knežević poslao je sličnu poruku. "Nema učlanjenja u NATO bez referenduma koji će garantovati Rusija i taj njihov NATO. Đukanoviću, rizikuješ građanske sukobe ukoliko budeš donosio jednostrane odluke", rekao je Knežević.

On je kazao da je dobijanjem pozivnice za NATO nastavljeno bombardovanje Crne Gore od 1999. godine. “Đukanović je preuzeo obavezu na sebe da u slučaju rata između NATO i Rusije šalje Crnogorce i Srbe na našu zaštitnicu Rusiju”, rekao je on.

Lider Nove, Andrija Mandić, rekao je da će okupljanja protiv NATO-a biti više narednih dana i mjeseci jer se traži da to pitanje bude riješeno na referendumu.

"Ako se na prevaran način u Skupštini ili na nekom drugom mjestu mimo volje građana pokuša donijeti odluka da skrenemo sa istorijskog puta to će dovesti Crnu Goru do ivice sukoba. Pogledajte Ukrajinu i sjetite se šta su im obećavali na Majdanu, a danas imate sukobe u toj zemlji dok im u državnom parlamentu svaki dan gledamo neku novu sramotu", rekao je Mandić.

Okupljeni su ispred parlamenta palili svijeće stradalima u NATO bombardovanju, a nakon govora su prošetali do spomenika Svetom Petru Cetinjskom, gdje je skup završen čitanjem izvoda iz njegovog testamenta. Skup je protekao bez incidenata.

Bulatović: Nema krvi na našim rukama

Na skupu je, kako je i najavljeno, govorio bivši predsjednik Crne Gore i bivši premijer državne zajednice Srbija i Crna Gora Momir Bulatović kojeg su okupljeni dočekali skandiranjem "Momire, vrati se". On je kazao da je NATO pitanje o kome nijedan pošten građanin ne može da ćuti i da ne može jedno izvinjenje da izbriše ono što je NATO uradio.

Dodao je da Crna Gora nije učinila napredak da bi je pozvali u NATO već su je pozvali “da bi imali više vojske protiv Rusije”.

"Ne smijemo da učestvujemo u sukobu Rusije i NATO. Sjednimo da ozbiljno razgovaramo sa onima koji drugačije misle od nas, ne smijemo da se prebrojavamo", rekao Bulatović.

XS
SM
MD
LG