Linkovi

Ranko Krivokapić ponovo predsednik SDP-a


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Dosadašnji lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić ponovo je, na Kongresu partije, izabran za predsjednika SDP-a., Krivokapić je dobio 30 glasova više od njegovog protivkandidata Ivana Brajovića. Kongresu su prisustvovala 363 delegata.

Podrška koalicionog partnera, predan rad na terenu aktivista raznih stranaka, fovorizovanje u provladinim medijima, nijesu pomogli ministru saobraćaja Ivanu Brajoviću da postane novi lider SDP-a. To će i u narednim godinama biti dosadašnji predsjednik Ranko Krivokapić:

Prethodno, obraćajući se prisutnim delegatima, kandidat za predsjednika SDP-a Ranko Krivokapić rekao je da se bez socijaldemokrata "ne može pisati istorija Crne Gore".

On je u govoru koji je bio pun implicitnih prigovora premijeru Đukanoviću I njegovom DPS-u, poručio da su neki koji su progonili socijaldemokrate postali sljedbenici ideje nezavisnosti, navodeći da je SDP nakon 25 godina ostala jedina partija koja je od starta za evroatlantsku Crnu Goru.

"Kao sto smo branili nezavisnost Crne Gore, danas branimo nezavisnost SDP-a", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da SDP samo sa jasnom i nezavisnom politkom ima budućnost.

"Drugačije neće opstati. Uprkos svim udarima koje trpimo, jači smo no ikad i međunarodno cijenjeni više nego iko iz Crne Gore. Evroatlantske integracije su temelj programa SDP-a. Posebno smo odgovorni da ukažemo na skretanja s tog kursa. Od zamora proširenja EU mnogo je opasniji zamor od reformi", smatra Krivokapić.

Navodeći kako je model razvoja Crnu Goru uveo u visoku zaduženost, Krivokapić je rekao da "moramo kritički vidjeti stanje da bi ga mijenjali".

"Trebaju nam strateški investitori, a ne privatizatori čije dugove plaćaju građani", rekao je Krivokapić.

Govoreći o projektu autoputa, Krivokapić je rekao da je on stvoren u viziji SDP-a, te da on "mora biti osnova za razvoj, a ne nova afera". Krivokapić je rekao da u vlasti imaju strateškog partnera, "ali smo im mi najozbiljnija alternativa".

Lider DPS-a Milo Đukanović poželio je delagatima uspješan rad, navodeći da je DPS ponosan na gotovo dvodecenijsku koaliciju sa SDP-om "jer smo napravili napredak i obnovili nezavisnost".

"I danas kad nam nijesu isti pogledi pokušavamo da se odnosimo odgovorno prema prioritetima", poručio je Đukanović.

Premijer je rekao da su pred Crnom Gorom sada novi izazovi koje komplikuje kriza, navodeći da najvažnije da ispunimo sve uslove za NATO. I dodao:

"Kao i da nastavmo sa svim reformama u pregovorima sa EU. Ubijeđen sam da će stranka koju predstavljam pokazati superiornost na predstojećim izborima. A naša vrata ostaju otvorena za sve stranke koje dijele političke prioritete sa nama", istakao je premijer Đukanović.

Kogresu su prisustvovali brojni gosti iz država iz okruženja, kao i predstavnik Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG