Linkovi

Konferencija o zapadnom Balkanu


U Budvi održana konferencija o zapadnom Balkanu pod nazivom "Ekonomija - osnov povezivanja zapadnog Balkana"

Intenzivna prekogranična saradnja ključ je prosperiteta u državama regiona, koje imaju potencijal za privlačenje neophodnih investicija, ocijenjeno je u Budvi na konferenciji o zapadnom Balkanu.

Većina učesnika Konferencije pod nazivom "Ekonomija - osnov povezivanja zapadnog Balkana", ocijenili su da u cilju poboljšanja prekogranične saradnje, treba osnažiti industrijski sektor i razviti koherentnije industrijske politike.

Mnoge zemlje regiona imaju potencijal za obnovljive izvore energije, a zapadni Balkan je uključen i u projekat južnog gasnog koridora.

Zemlje zapadnog Balkana, naime, interesantne su za investiranje, posebno usljed otvorene perspektive za članstvo u EU.

Zbog toga, države regiona formiraće radnu grupu koja će uskoro u Berlinu utvrditi listu deset pilot projekata od zajedničkog interesa, saopšteno je regionalnoj konferenciji u Budvi.

Učesnicima Konferencije obratio se i crnogorski premijer Milo Đukanović. On je istakao da treba kreirati izdašniji investicioni okvir za zapadni Balkan, čiji će cilj biti da se infrastrukturno poveže region i unutar njega i sa ključnim evropskim koridorima:

“Veoma je važno da uz podršku EU zajednički koncipiramo strateški program većih investicija u regionalnu ‘’vezivnu", ‘’čvrstu" i ‘’meku" infrastrukturu, u transportu, energetici, informacionim tehnologijama, znanju… To će podspješiti kreiranje programa koji vode povećanju zaposlenosti, posebno mladih. Takve zajedničke strategije omogućile bi ne samo skoriju izgradnju važnih putnih, željezničkih i energetskih koridora regionalnog i šireg značaja, nego i stabilan put za brži razvoj regiona i njegovu suštinsku evropeizaciju”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, za takav je pristup potrebna nova politička matrica EU kao lokomotive razvoja evropskog kontinenta, koja je najodgovornija za stabilnost i prosperitet svakog njegovog dijela, uključujući i najnerazvijenije.

On je istakao da veliku ulogu u tome imaju, uz EU, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka. Uz finansijsku asistenciju, naglasio je, neophodna je i njihova ekspertska pomoć da se najracionalnije definišu dugoročni prioriteti od zajedničkog interesa.

“Ne očekujemo da neko iz Evrope uradi ono što moramo mi. Region će postati konkurentniji i produktivniji, i privlačnije mjesto za investiture, ako naše države, svako u svojoj kući, sprovedu odlučnije i radikalnije strukturne reforme. Hrabrije se moramo suočiti sa slabostima i definisati djelotvornije socijalne i ekonomske politike”, rekao je premijer.

Đukanović je naglasio da “ne može Brisel umjesto nas otklanjati prepreke biznisu i da sami moramo stvarati ambijent za nova porodična, mala i srednja preduzeća”. Založio se za uspostavljanje nove kulture ponašanja administracije prema biznisu, ističući da ne može biti napretka sve dok kod ljudi preovlađuje osjećaj da je najbolji poslodavac država.

XS
SM
MD
LG