Linkovi

Podele u Republikanskoj stranci ugrožavaju Trampove planove?


Republikanski lideri u Predstavničkom domu i Senatu, Pol Rajan i Mič Mekonel
Republikanski lideri u Predstavničkom domu i Senatu, Pol Rajan i Mič Mekonel

Od početku svog predsedničkog mandata, Donald Tramp se zarekao da će ispuniti obećanja koja je dao tokom svoje izborne kampanje. Međutim, sve veća nesloga među republikanskim zakonodavcima preti da iskomplikuje predsednikovu sposobnost da donese stvarne promene u Vašingtonu.

Za Donalda Trampa, rezultati su glavni, uključujući reformu sistema zdrastvenog osiguranja.

"Mislim da ćemo imati ogroman uspeh. To je komplikovan proces, ali je u stvari i vrlo jednostavno. Reč je o dobroj zdravstvenoj zaštiti. "

Republikanci su, međutim. duboko podeljeni u pogledu načina na koji bi trebalo povući i zameniti zakon o zdrastvenom osiguranju koji je usvojen pod predsednikom Barakom Obamom. Među njima je i republikanski senator Rend Pol.

“Moramo da priznamo da smo podeljeni po pitanju zamene.

Lider Predstavničkog doma, Pol Rajan smatra da bi republikanci trebalo da se prilagode činjenici da su oba doma Kongresa pod njihovom kontrolom.

“Svedoci smo neizbežnog procesa sazrevanja od stranačke opozicije do stranke na vlasti.”

Unutarstranačke podele su se takodje pojavile povodom istrage mešanja Rusije u nedavne američke predsedničke izbore. Senator Lindzi Grejem se zalaže za agresivniji pristup.

“Neću se zaustaviti na zahtevu vođenja istrage, već ću da kaznim Rusiju zbog pokušaja da se meša u naše izbore.”

Međutim, zakonodavac Dejvid Nunjes, koji presedava kongresnim Odborom za obaveštajne poslove, zastupa oprezniji kurs.

“Znam da postoji tendencija kod svih vas da verujete da postoji neka velika zavera da su Rusi, znate, pomogli da Donald Tramp bude izabran. Vidite da je u toku istraga, i da nećemo prejudicirati ništa.”

Dok uživa čvrstu podršku svojih pristalica, Trampova generalna popularnost je i dalje niska. Podele među republikancima se povećavaju,što bi moglo da ugrozi predsednikove napore, kaže republikanski strateg Džon Fieri.

“Tramp ispunjava svoja izborna obećanja. Rekao je da će nominovati konzervativnog sudiju za Vrhovni sud. Rekao je da će budno pratiti tokove imigracije. Rekao je da će preduzeti mere da spreči ulazak terorista u zemlju.”

Analitičar Džon Fortije ističe da bi preokupacija sa izbornom bazom mogla kasnije da stvori teškoće za Trampa.

"Angažovan je na održavanju podrške svoje izborne baze, ali da li mu je potrebno više od toga? Odgovor je ‘da’. Ne bi bilo dobro za njega ako bi podrška, koju sada uživa, ostala na istom nivou na sledećim opštim izborima 2018, ili na predsedničkim izborima 2020.”

Tramp se za sada nada da će povratiti zamah koji je stekao posle svog nedavno održanog govora u Kongresu, koji je pozitivno primljen i kod republikanaca i kod demokrata.

XS
SM
MD
LG