Linkovi

Početak kampanje za lokalne izbore na Kosovu


Bilbord u Gračanici sa ostacima postera od proteklih izbora, 22. septembar 2017.

Na Kosovu je zvanično počela jednomesečna kampanja za lokalne izbore koji su zakazani za 22. oktobar. U izbornom procesu za gradonačenike u 38 kosovskih opština učestvuje preko 200 kandidata, a za odbornička mesta u skupštinama opština oko 7.000 kandidata.

Na predstojećim lokalnim izborima će prema podacima Centralne izborne komisije učestvovati 91 politički subjekt od kojih - jedna koalicija, 35 političkih partija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

U srpskim sredinama na Kosovu prvog dana kampanje gotovo da nije bilo nikakvih predizbornih aktivnosti. Na javnim mestima nema čak ni stranačkih plakata. Bilbordi su još uvek prazni.

U izbornoj trci za prvog čoveka jedne od najvećih kosovskih opština, gde žive Srbi, opštine Gračanica učestvuju dva kanidata. Srđan Popović kandidat Srpske liste i Aleksandar Čolić kandidat Građanske inicijative “Novi početak”.

Popović je na obeležavanju dana opštine Gračanica rekao da će mu ako postane gradonačelnik prioritet biti opstanak Srba i istakao da je najveći problem u mestima ove opštine prodaja kuća i imanja.

“Mi moramo kako znamo i umemo da ovde ostanemo i opstanemo i to će biti naš glavni cilj i naša glavna vodilja u poslu koji ćemo obavljati kad dobijemo poverenje građana. Naš ostanak i opstanak ovde nije samo naše pravo već i obaveza prema našim precima i njihovim grobovima. Najlakše je danas prodati kuću, imanje, dedovinu i otići negde u neizvesnost, ali mnogi koji su otišli su se i pokajali“, kaže Popović.

I Popovićev protivkandidat Aleksandar Čolić kaže da je njegov cilj opstanak Srba na teritoriji opštine Gračanica i da će to, kako je rekao za Glas Amerike, ostvariti tako što će raditi na ekonomskom jačanju građana.

“Opština nije politička institucija, već treba da bude menadžerska, koja će se baviti napretkom građana i njihovim prosperitetom, zapošljavanjem, jer ovo se više pretvorilo samo u stranačku politiku, a ne narodnu. Doprineli bismo da se srpske firme koje su pogašene ovde i koje više ne rade, da se aktiviraju, da se neke stvari promene“, naveo je Čolić.

Povodom početka kampanje iz misije OEBS-a na Kosovu apeluju na sve učesnike da vode pozitivnu kampanju, bez pretnji ili bilo kakvog zastrašivanja.

Portparol ove Misije Senad Šabović za Glas Amerike kaže da će OEBS u ovom izbornom procesu imati istu ulogu kao i na poroteklim parlamentarnim izborima.

“Naša Misija će ponovo imati istu ulogu u četiri opštine na severu Kosova. Na zahtev Centralne izborne komisije pružićemo tehničku pomoć i podršku opštinskim izbornim komisijama u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, kao i svim biračkim odborima na terenu na dan izbora u tim opštinama”, kazao je Šabović.

I predstavnici zemalja Kvinte u Prištini pozvali su kosovske lidere, političke partije i njihove kandidate, da se založe za slobodnu, poštenu i mirnu kampanju i fer izborni proces u kome će svaki građanin imati pravo da sam, bez pritiska, odluči za koga će dati glas. Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 22. oktobar.

Dvadeset kako se navodi “dugoročnih posmatrača” Evropske Unije koji su zaduženi za nadgledanje lokalnih izbora jutros su krenuli u različite delove Kosova kako bi obavili sve pripreme pred predstojeće izbore.

Kako je saopšteno iz posmatračke misije EU oni će se sastati sa lokalnim i izbornim službenicima, predstavnicima političkih partija, sudstva, predstavnicima organizacija civilnog društva i medija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG