Linkovi

Počeo samit guvernera u Budvi


Budva
Budva

Regionalni samit guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona, počeo je danas u Budvi. Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na otvaranju je saopštio da je neophodno preduzimati mjere u pravcu stabilizacije javnih finansija i jačanja realne ekonomije, usljed blagog rasta kamatnih stopa na globalnom nivou Samit, čija je ovogodišnja tema Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju, okupio je guvernere, ministre finansija i direktore poreskih uprava iz regiona, kao i veliki broj stručnjaka iz oblasti monetarne i fiskalne politike, te značajan broj predstavnika privrede.

Samit organizuje beogradski nedjeljnik NIN, uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva finansija. Žugić je u izlaganju u okviru panela pod nazivom “Monetarna politika zemalja regiona – između američke centralne banke, Federalnih rezervi i Evropske centralne banke”, dao osvrt na ambijent u kojem zemlje regiona kreiraju i vode fiskalnu i monetarnu politiku, a na koji utiču politika Fed-a i Evropske centralne banke, kao i brojni unutrašnji i spoljašnji faktori.

Uloga centralnih banaka u ovom ciklusu je upravo u očuvanju finansijske stabilnosti, podsticanju kreditne aktivnosti i snaženju regulatornog okvira kako bi se smanjila premija rizika, a time i kamatne stope, te podstakla kreditna podrška privredi i 'otključali' potencijali rasta“, precizirao je Žugić.

Žugić je kazao da se rast kamatnih stopa na globalnom nivou, u budućnosti, može odraziti na cijenu zaduživanja zemalja regiona. Predsjednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, kazao je da su skupovi poput ovoga u Budvi veoma značajni za jačanje regionalne saradnje, koja je neophodna, jer su sve zemlje regiona upućene jedna na drugu.

Da bi sanirali ključne ekonomske probleme, sa kojima se suočava region, neophodna je koordinacija monetarne i fiskalne politike. Naime, monetarna politika mora pratiti fiskalnu politiku, sa jedne strane, dok sa druge, fiskalna politika mora iza sebe imati efikasnu monetarnu“, naveo je Vlahović.

Guverneri su, kako je saopšteno iz CBCG, razgovarali i o ekonomskim trendovima u regionu i indikatorima bankarskom sektoru u pojedinačnim zemljama i izložili su i razmijenili iskustva u rješavanju nekvalitetnih kredita kao pretpostavci za povećanje kreditne aktivnosti banaka.

Samit, koji NIN tradicionalno organizuje već šestu godinu zaredom, ima za cilj razvoj dijaloga i unaprijeđenje saradnje između finansijskih institucija regiona.

XS
SM
MD
LG