Linkovi

Počeo samit EU, na dnevnom redu i Zapadni Balkan


Britanska premijerka Tereza Mej dolazi na dvodneni samit EU, Brisel 22. mart 2018.
Britanska premijerka Tereza Mej dolazi na dvodneni samit EU, Brisel 22. mart 2018.

Dvodnevnom samitu EU u Briselu ne manjka tema. Lideri bi trebali odgovoriti na američku najavu trgovinskog rata, napad bojnim otrovom za šta London optužuje Moskvu, bregzit, ali i početi pripreme za samit o Zapadnom Balkanu koji će se održati 17. maja.

A najavljena rasprava o proširenju, potaknuta agendom bugarskog predsjedavanja i Strategijom o Zapadnom Balkanu Evropske komisije, trebala bi označiti početak završnih priprema Unije za razgovor o budućim članicama.

"Vjerujem da ćemo da imamo dobar početak diskusije o Zapadnom Balkanu, tome ćemo se vratiti u junu sa veoma pozitivnim razvojem stvari i vijestima, tako da mislim da možemo da zabilježimo pozitivan trend u tome kako bismo pripremili junski samit. Tako ćemo da reafirmišemo evropske perspektive za cijeli region. Na tome smo radili u različitim formatima sa Evropskim savjetom, Komisijom, kao i sa svim našim partnerima u regionu", rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

U Briselu se nadaju da će Unija biti izuzeta iz novih američkih taksi na uvoz čelika i aluminijuma, Komisija intenzivno o tome pregovara sa Vašingtonom.

"Vidjećemo rezultat tih pregovora ali bar je Evropa nastupila zajednički po ovom pitanju, što je dobra stvar, zastupajući slobodnu trgovinu, a protiv protekcionizma", istakla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Naš odnos sa Sjedinjenim Državama zavisi od odluke američke vlade o trgovini", izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc i dodao, "imamo interes da radimo sa Amerikom oni su važan politički i ekonomski partner. Od koristi za obje strane bi bilo da preispitaju svoju odluku."

Kada je Velika Britanija u pitanju, očekuje se, sem potvrde sporazuma o prelaznom roku razdruživanja, do kraja 2020. i zajednički stav Unije o nedavnom napadu bojnim otrovom. S tim u vezi, šef britanske diplomatije je uporedio Svjetski kup u Rusiji sa Hitlerovom Olimpijadom 1936. dok je premijerka za nijansu suzdržanija.

"Danas ću informisati Savjet o tome i ovo je prilika da se zajednički suprotstavimo izazovima. Rusija je izvela bezuman napad na Veliku Britaniju, ubijajući dvoje ljudi na ulicama Salisburija. Ovo pitanje pokrećem danas jer je jasno da ruska prijetnja ne poštuje granice, a incident u Salisburiju je matrica ruske agresije protiv Evrope i njenih najbližih susjeda, od Z. Balkana do Bliskog Istoka", poručila je premijerka Velike Britanija Tereza Mej.

Očekuje se da će tokom dvodnevnog evropskog samita biti riječi i o Turskoj čija vojna akcija u Siriji nema simpatije Brisela i što, vjeruje se, još više umanjuje šanse Ankare da u skoroj budućnosti nastavi sa približavanjem Uniji.

XS
SM
MD
LG