Linkovi

Neredi na protestima u Podgorici


Lokalni mediji javljaju da se situacija u gradu, uz manje incidente, smiruje, da su polcijska okplona vozila I dalje u centru grada, a da je policija u međuvremenu privela poslanike DF-a Andriju Mandića i Slavena Radunovića.

Policija je suzavcem rastjerala više hiljada demonstranata koji su se u Podgorici, u organizaciji opozicionog Demokratskog fronta, okupili pred zgradom Skupštine Crne Gore tražeći da vlada podnese ostavku. Akcija policije uslijedila je nakon što su, oko 22 sata, iz mase ispred Skupštine u pravcu policije bačene kamenice, baklje i petarde.

Lokalni mediji javljaju da se situacija u gradu, uz manje incidente, smiruje, da su polcijska okplona vozila I dalje u centru grada, a da je policija u međuvremenu privela poslanike DF-a Andriju Mandića i Slavena Radunovića.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je u neredima povrijeđeno 15 policijaca od kojih jedan teže, kao i da je 24-oro građanina zatražilo ljekarsku pomoć.
„Pored želje MUP-a da prijavljeni skup protekne mirno, to se na žalost nije desilo”, rekao je Konjević.

Kako je došlo do nereda

Predstavnici Demokratskog fronta koji su organizovali demonstracije tražili su da uđu u zgradu parlamenta što im policija nije dozvolila, a predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić im je, naglasivši da ne smije biti nikakvog razbijanja barijera, predložio da uđu na sporedni ulaz što su oni odbili.
Poslanici DF-a su, kako prenosi reporter Radija Slobodna Evropa, potom obavijestili javnost da više ne uspijevaju da stupe u kontakt sa Krivokapićem kome su nakon toga dali rok od 10 minuta da im se javi i da nijesu sigurni koliko će još biti u stanju da drže masu pod kontrolom.

Po isteku roka, demonstranti su na policijski kordon bacali flaše, kamenice, baklje i petarde i srušili dio zaštitne ograde.

Policija je, u odbrambenom položaju odgovorila suzavcem i šok bombama nakon čega su se okupljeni razbježali.

Pogledajte snimke nereda pred pred zgradom parlamenta koje su na YouTubu objavili crnogorska vlada i lokalna nezavisna TV Vijesti.

Snimak koje je objavila vlada:


Snimak nezavisne TV Vijesti:


U nedjelju Krivokapić saziva proširenu sjednicu kolegijuma

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić zakazao je za nedjelju proširenu sjednicu Kolegijuma na koju je pozvao i predsjednike stranaka koji su poslanici. Pozvani su lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demosa Miodrag Lekić, Socijalističke narodne partije Srđan Milić, Pozitivne Crne Gore Darko Pajović i Liberalne partije Andrija Popović.

"Mora se doći u Skupštinu i razgovarati. Mirni protesti jesu demokratsko sredstvo, ali ne mogu biti trajno sredstvo. Mora se razgovarati, nema drugog načina", kazao je Krivokapić novinarima.

Kamenovana ambasada Albanije

Ministar inostranih poslova Albanije Ditmir Bušati i Vlada Crne Gore osudili su kamenovanje ambasade Albanije u Podgorici, koje je prethodilo protestima u centru Podgorice.

“Huligani koji prijete napretku našeg regiona neće zaustaviti posvećenost Albanije euro-atlantskim vrijednostima”, napisao je ministar inostranih poslova Albanije na svom Tviter nalogu.

On je istakao da je naprihvatljiv napad na ambasadu njegove zemlje od strane učesnika večerašnjeg protesta DF-a.

"Tražili smo od crnogorskih vlasti da osiguraju bezbjednost osoblja u ambasadi", napisao je Bušati.

Napad na ambasadu Albanije osudila je i crnogorska Vlada.
"Osuđujemo kamenovanje Ambasade prijateljske, susjedne Albanije", objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu Vlade Crne Gore.

Zahtjevi protesta

Čelnici Demokratskog fronta tražili su da vlada bezusolovno podnese ostavku i da se, pod patronatom prelazne vlade, organizuju novi izbori.
„Poručujemo Milu Đukanoviću i Ranku Krivokapiću da imaju 45 minuta da odgovore na naše mirne demokratske govore, i prihvate formiranje prelazne vlade i organizivanje prvih fer i poštenih izbora", kazao je jedan od lidera DF-a Milan Knežević prije nego što su demosntranti krenuli sa centralnoig trga pred zdanje Skupštine.

Prethodno je poslanik DF-a Janko Vučinić kazao da demonstranti čekaju premijera Đukanovića i predsjednika parlamenta, Krivokapića, da podnesu ostavke "i da se ovo riješi na miran način".

Poručujući da skup DF-a ulazi u završnu fazu, funkcioner DF-a Predrag Bulatović kazao je da traže "samo fer i demokratske izbore", uz napomenu da "nema povlačenja i predaje".

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i funkcioner DF-a Branko Radulović poručio je policiji: "Pamet u glavu", i istakao da slobodu "niko nije zaustavio".

Lider PzP-a Nebojša Medojević kazao je da je "iako je veče, svanulo jutro iznad Crne Gore". On je okupljenim građanima poručio da je "ovo najveći skup ikada u Crnoj Gori", navodeći kako se okupilo više od 20,000 ljudi.
Premijera je pozvao da podnese ostavku.

Lider SNP-a Srđan Milić kazao je da je bolje "upaliti svijeću, nego čitav život proklinjati tamu, a ti si narode Crne Gore noćas upalio baklju slobode".
Policija procjenjuje da se na trgu okupilo oko 4,500 ljudi.

Nije bilo razgovora o prelaznoj vladi

Poslanik DF-a Predrag Bulatović je preko razglasa, neposredno prije nereda, kazao prisutnima na protestu da mu je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao da je spreman na razgovor, da će doći u Skupštinu i da je spreman da otvori dijalog o prelaznoj Vladi. Krivokapić je to odmah demantovao u izjavi za radio Antena M, a potom se demantijem oglasio i Krivokapićev SDP.

DPS traži da se kazne vinovnici nereda

Vladajuća Demokratska partija socijlista najoštrije je osudila nerede koje su, kako se navodi u saopštenju, na ulicama Podgorice izazvali lideri i pristalice Demokratskog fronta, rušenjem zaštitne ograde, pokušajem nasilnog ulaska u Parlament i brutalnim napadom na policiju, nakon odbijanja poziva da njihovi poslanici uđu u Skupštinu, što je i bio njihov glavni zahjev. Navodi se kako DPS očekuje da će nadležne državne institucije “u najkraćem roku, temeljno i profesionalno, do kraja da istraže sve činjenice i odlučno preduzmu sve zakonske mjere prema svim vinovnicima večerašnjih događaja”.

XS
SM
MD
LG