Linkovi

Počelo suđenje osumnjičenom za napade u Parizu


Prvo sudjenje protiv glavnog osumjičenog za pariske napade, koji je preživeo, počelo je u ponedeljak u Briselu uz jake bezbednosne mere i u prepunoj sudnici.

Četvorodnevno sudjenje 28-godišnjem Salahu Abdeslamu neće se baviti direktno napadima izvršenim novembra 2015, u kojima je stradalo 130 ljudi širom Pariza, već razmenom vatre sa pripadnicima belgijske policije marta 2016, koja se odigrala nekoliko dana pre hapšenja Abdeslama, koji je bio u višemesečnom bekstvu.

Sudjenje će biti budno praćeno, u nadi da bi moglo da pruži informacije na mrežu savezništava i dogadjaja kojima se pariski napadi vezuju za tri bombaška napada - na aerodromu u Briselu i Malbek metro stanici u kojima je stradalo 32 ljudi, par dana posle Abdeslamovog hapšenja.

Abdeslam je, kako se veruje, igrao ključnu logističku ulogu u pripremi tih napada. On je navodno organizovao bezbedne kuće, vozio širom Evrope da pokupi druge osumnjičene i dovezao troijcu bombaša samoubica na fudbalski stadion "Stade de France" nadomak Pariza gde su digli sebe u vazduh tokom utakmice Francuska-Nemačka.

XS
SM
MD
LG