Linkovi

Počela isporuka raketnog štita THAAD usred zategnutosti Kina-Južna Koreja


Arhiva - Lansiranje THAAD presretača (Terminal High Altitude Area Defense ) tokom uspešnog testa na fotografiji američkog Sekretarijata odbrane

SAD su isporučile prve elemente odbrambenog raketnog sistema THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) Južnoj Koreji, dan nakon što je Severna Koreja lansirala najmanje četiri balističke rakete, od kojih su tri pale u more 350 kilometara daleko od japanskog tla.

Prošle godine, Vašington i Seul su se dogovorili da ubrzaju razmeštanje američkog raketnog štita kao odgovor na sve učestalija severnokorejska raketna testiranja i ubrzani razvoj nuklearnog i balističkog programa.

"Nastavljene provokacije Severne Koreje, uključujući i jučerašnje lansiranje nekoliko raketa, samo potvrđuju opravdanost prošlogodišnjih odluka naše koalicije da se isporuči THAAD u Južnu Koreju", rekao je admiral Heri Heris, komandant u Pacifičkoj komandi vojske SAD.

Haris je rekao da su delovi THAAD-a isporučeni u čast predanosti savezništvu sa Južnom Korejom i kao pomoć odbrani američkih trupa u regionu, saveznika SAD i američke teritorije.

THAAD bi mogao da bude operativan najranije u aprilu, saopštila je južnokorejska vojska.

Poput raketnog sistema Patriot, THAAD koristi rakete kako bi oborio dolazeće rakete. THAAD je baterija od 48 raketa montiranih na mobilni podižući lanser, koji koristi moćan radar i infracrvenu tehnologiju kako bi presretao rakete u radijusu od 200 kilometara, dok su u fazi spuštanja.

Na ovoj fotografiji američkih snaga u Koreji vidi se američki kamion koji nosi lansere i drugu oprem potrebnu za instaliranje THAAD odbrambenog raketnog sistema, kako stiže u Osan vazdušnu bazu u Pjeongtaeku, Južna Koreja, 6. marta 2017.
Na ovoj fotografiji američkih snaga u Koreji vidi se američki kamion koji nosi lansere i drugu oprem potrebnu za instaliranje THAAD odbrambenog raketnog sistema, kako stiže u Osan vazdušnu bazu u Pjeongtaeku, Južna Koreja, 6. marta 2017.

Kim DŽong Un

Najava isporuke THAAD-u stigla je nakon što je severnokorejska državna novinska agencija KCNA javila da je lider Severa Kim Džong Un lično nadgledao lansiranje rakete srednjeg dometa u ponedeljak, od kojih su tri letele oko hiljadu kilometara pre nego što su pale u more na udaljenosti od 300-350 kilometara od japanskog poluostrva Oga u Akita prefekturi.

KCNA je javila u ponedeljak da su lansiranja raketa deo vežbe kako bi se testirala sposobnost artiljerije da gađa američke baze u Japanu.

Pjongjang je ranije ponovio svoje uobičajene pretnje da preduzima "snažne mere odmazde" nakon što su Južnda Koreja i Sjedinjene Države započele zajedničku vojnu vežbu prošle nedelje u okviru koje testiraju svoju spremnost na moguću agresiju Severa.

Podrška Trampa

Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je sa južnokorejskim v.d. predsednika Hvangom Kjo-Anom telefonom nakon lanisranja rakete, kako bi ponovio američku podršku saveznicima i naglasio potrebu preduzimanja odlučnih mera u odnosu prema severnokorejskom kontinuiranom kršenju rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Savet bezbednosti UN je 2006. godine zabranio Severnoj Koreji razvoj nuklearnog oružja i balističkih raketa i od onda nametnuo niz sve oštrijih ekonomskih sankcija Pjongjangu zbog nastavljanja kršenja tih rezolucja.

Savet će se sastati u sredu na zahtev SAD i Japana kako bi raspravljao severnokorejsko kontinuirano kršenje rezolucija SB UN. U saopštenju, generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe je osudio najnovije severnokorejsko lansiranje balističke rakete koje, kako kaže, "ozbiljno podriva mir i stabilnost u regionu".

Tramp je ranije pozvao telefonom japanskog premijera Šinzoa Abea kako bi ponovio američko i japansko savezništvo i osudio severnokorejski test kao pretnju regionalnoj bezbednosti.

"Predsednik Tramp mi je rekao da su Sjedinjene Države uz Japan 100 odsto i da želi da njegova poruka bude preneta japanskom narodu", rekao je Abe u svojoj rezidenciji. "Rekao je da želi da mu verujemo, kao i Sjedinjenim Državama, 100 odsto".

Demonstranti izvikuju slogane tokom protesta protiv plana raspoređivanja THAAD sistema, ispred Ministarrstva odbrane u Seulu, 7. marta 2017.
Demonstranti izvikuju slogane tokom protesta protiv plana raspoređivanja THAAD sistema, ispred Ministarrstva odbrane u Seulu, 7. marta 2017.

Protivljenje THAAD-u

Kinesko snažno protivljenje THAAD-u rasplamsalo je zabrinutost u Južnoj Koreji.

U utorak, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da Peking ostaje apsolutno protiv THAAD-a.

Peking smatra da je napredni američki sistem nepotrebna i provokativna vojna eskalacija i saopštava da moćan radar koji se upotrebljava za praćenje nadolazećih raketa takođe predstavlja potencijalnu pretnju po Kinu.

Vlada Južne Koreje razmatra podnošenje žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine zbog navodne odmazde prema nekim njenim kompanijama i otkazivanja performansa korejskih umetnika, kao odgovor na odluku vlade u Seulu da rasporedi THAAD sistem.

Tokom prošlog meseca, Kina je navodno odbila zahteve nekih korejskih prevoznika za uvođenje dodatnih čarter letova između dve zemlje, naredila kineskim turističkim operaterima da prestanu sa prodajom putovanja u Južnu Koreju, a zatvoreno je preko 20 maloprodajnih objekata koji pripadaju korejskoj Lote grupi.

"Aktivno razmatramo da li su kineske akcije kršenje sporazuma o slobodnoj trgovini između Južne Koreje i Kine, dok preduzimamo mere da minimalizujemo štetu po južnokorejsku industriju", kaže Li Hjun-Đae, portparol političkog komiteta vladajuće Liberalne partije.

Dok vladajuća partija u Koreji snažno podržava THAAD kao vitalnu meru nacionalne bezbednosti, javna podrška je podeljena i neki opozicioni lideri se tome protive.

Opozicija ukazuje na ograničenja THAAD-a, da on ne može biti odbrana od napada iz blizine na region Seula, gde živi gotovo polovina populacije te zemlje, te da će u slučaju glavnog napada Severa, THAAD-ovih 48 raketa presretača učiniti malo na zaustavljanju više od 1.000 raketa, koliko bi Severna Koreja mogla da ispali.

Takođe, smatraju da je ograničena vojna prednost nije vredna ceni koju nosi kvarenje odnosa sa Kinom.

"Da budemo iskreno, instaliranje THAAD-a će ići na štetu i nas, i Kine. Niko neće ništa dobiti time. Početna pozicija THAAD-a je pogrešna, tako da to sve moramo ponovo da razmotrimo. U suprotnom, naša budućnost će biti mračna, haotična i nebezbedna", kaže Li Đae-Mjung, gradonačelnik Seongnama i predsednički kandidat opozicione Demokratske stranke Koreje.

XS
SM
MD
LG