Linkovi

Počelo brojanje vrabaca u Beogradu


Stručnjaci iz Društva zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) najavili su novu akciju - istraživanje brojnosti vrabaca u Beogradu, a tim ornitologa će tokom istraživanja popisati brojnost vrabaca pokućara i poljskih vrabaca na teritoriji opštine Stari grad.

Na osnovu ovog istraživanja prvi put će se u delu prestonice detaljnije proceniti brojnost vrabaca kao i faktori koji utiču na njihov opstanak.

Kao ptica koja je ujedno i zaštitni znak glavnog grada, vrabac je široko rasprostranjena vrsta i pratilac je ljudskih naselja širom Srbije, ali je zabeleženo smanjenje njihove brojnosti širom Evrope. Vrabac je čovekov komšija i zavisi od ljudi, gradovi su njihova staništa, ali postavlja se pitanje da li je u njima dovoljno hrane i skloništa kao nekad?

Još jedno od pitanja na koje će orintolozi pokušati da nađu odgovor je šta dovodi do potencijalnog pada brojnosti vrabaca i kako to sprečiti.

"Moj utisak je da je vrabaca ranije bilo mnogo više. Naše istraživanje bi pomoglo da se pronađu mogući faktori smanjenja brojnosti vrabaca, kao što su dostupnost hrane, borba za opstanak sa drugim gradskim vrstama i odgovarajuća staništa. Na ovaj način bismo načinili prvi korak ka zaštiti ove nama bliske vrste i sačuvali simbol grada," kaže Marijana Demajo iz DZPPS.

U Srbiji se, inače, gnezde tri vrste vrabaca: najpoznatiji i najbrojniji vrabac pokućar, kao i poljski vrabac, i španski vrabac.

DZPPS tokom ove zime prikuplja podatke o brojnosti ovih ptica, a kao pomoć građani mogu popuniti kratku anketu o tome gde viđaju vrapce.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG