Linkovi

Počele pripreme za NATO civilnu vežbu "Srbija 2018"


Vežba pod okriljem NATO-a, odnosno Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije, specijalizovanog dela Alijanse za reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa i tehnoloških incidenata, održaće se u oktobru, rekao je pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

On je rekao da će se Međunarodna terenska vežba, koja se organizuje zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) - Sektorom za vanredne situacije pod nazivom "Srbija 2018, baviti upravljanjem posledicama vanrednih situacija, a organizuje se u cilju unapređenja bezbednosti i zaštite života naših građana.

"Ovo nije vojna vežba već vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija koja će omogućiti civilno-vojnim snagama koje su deo prvog odgovora na vanredne situacije da izgrade interoperabilnost a sve u cilju spasavanja života ljudi," rekao je Klaudije Zojkaš, direktor vežbe koordinacionog centra za vanredne situacije.

Zojkaš je podsetio na vanredne situacije koje su pogodile Republiku Srbiju prethodnih godina, kao što su zemljotres u Kraljevu i poplave na celoj teritoriji Republike Srbije 2014. godine i istakao važnost saradnje međunarodnih timova.

"Predstojeća međunarodna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" je terenska civilna vežba koja pruža šansu civilnim strukturama državnih organa koje se prevashodno bave zaštitom i spašavanjem da u zajedničkom radu sa timovima iz različitih zemalja provežbaju svoje kapacitete, a sve u cilju jedinstvenog odgovora u vanrednim situacijama," poručio je Marić.

Konferenciji je prisustvovalo i oko sto predstavnika međunarodnih institucija i organizacija iz 29 zemalja koji će uzeti učešće i u pomenutoj vežbi, kao i predstavnici drugih ministarstava i posebnih organizacija Republike Srbije.

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" biće održana u periodu od 8. do 11. oktobra na teritoriji opština Mladenovac i Aranđelovac, gde se očekuje oko 30 timova iz 26 zemalja.

Svoje sposobnosti pred kolegama iz više država pokazaće pripadnici timova MUP-a za spasavanje iz ruševina, detekciju i dekontaminaciju radiološko-hemijsko-bioloških materija, spasavanje na vodi, kao i medicinske ekipe.

Glavna planska konferencija, koja će trajati do 1. marta kao deo pripremnih aktivnosti za organizovanje vežbe koja će biti održana u oktobru, a koje su koji je glavni mehanizam za pružanje pomoći civilima za vreme elementarnih nepogoda Organizacije Severno atlantskog ugovora, saopštio je MUP.

XS
SM
MD
LG