Linkovi

Počela prolećna vakcinacija divljih životinja protiv besnila


Uprava za veterinu započela je prolećnu vakcinaciju lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila u saradnji sa Evropskom unijom, saopšteno je na sajtu uprave.

U toku ove 14. kampanje vakcinacije planirano je da se distribuira 1.650.000 mamaka vakcine na teritoriji cele zemlje, pri čemu će se po posebnom planu distribuirati 21.000 mamaka u prigradskim opštinama u okolini Beograda.

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije u zavisnosti od vremenskih uslova.

Sredstva za sprovođenje vakcinacije divljih životinja protiv besnila obezbeđena su iz IPA fondova EU, kao i iz budžeta Srbije, a Unija je pružila finansijsku i tehničku pomoć za sprovođenje prethodnih 13 kampanja vakcinacije počev od jeseni 2010.

Ministarstvo finasija sprovelo je javnu nabavku vakcina zajedno sa uslugom sprovođenja vakcinacije, a proizvođač vakcina je kompanija Bioveta iz Češke, koja je sa drugim kompanijama u konzorcijumu, odgovorna i za distribuciju vakcina. Proizvođač je obezbedio sve potrebne dozvole, laboratorijska testiranja i odobrenja za distribuciju vakcine iz vazduha od nadležnih organa u Srbiji.

Oralna vakcinacija divljih životinja sprovodi na osnovu Strateškog programa kontrole, praćenja i iskorenjavanja besnila koji je usvojen od strane te uprave novembra 2010, a čiji je dugoročni cilj da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji i da se održi status zemlje slobodne od besnila.

Uprava za veterinu navodi da je program predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih mesojeda kako bi se vršila u kontinuitetu svakog proleća i jeseni do potpune eliminacije virusa.

Prema podacima Uprave, ukupan broj slučajeva besnila u Srbiji 2009. bio je 181, da bi uvođenje oralne vakcinacije 2010, te godine taj broj smanjen na 104, u 2011. godini na 46, u 2012. na 19, da bi u 2013. godini bilo registrovano pet slučaja, a 2014. i 2015. godine tri , a u prošloj godini četiri slučaja.

Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine očekuje da će daljim nastavkom vakcinacije u Srbiji i drugim delovima balkanskog poluostrva, virus besnila biti potpuno eliminisan.

U cilju što bolje informisanosti javnosti, nadležnih organa i stručnih službi o aktivnostima koje se odnose na vakcinaciju, Uprava za veterinu ističe da je u saradnji sa stručnjacima iz EU, pripremila niz informativnih materijala koji su distribuirani na teren i koji su dostupni na internet stranicama te uprave, a otvoren je i informativni telefon (0800-222-232).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG