Linkovi

Počela primena strožih pravila za putovanja u SAD


Procedura uzimanja otisaka prstiju tokom apliciranja za vizu SAD
Procedura uzimanja otisaka prstiju tokom apliciranja za vizu SAD

Nova, stroža pravila za dolazak u SAD, koja važe za stanovnike Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena primenjuju se od sinoć bez većeg haosa koji je nastao prvi put. Da bi stanovnici ovih šest zemalja dobili američke vize i mogli da uđu u zemlju, sada moraju da dokažu da imaju veoma bliske porodične ili poslovne veze u SAD.

Od porodice, američku vizu moći će da dobiju ako im tu žive roditelji, deca, supružnik, zet ili snaja, ali neće je dobiti ako u Americi imaju babe, dede, unuke, verenike ili rođake.

Svi oni kojima je putovanje zakazano pre 6.jula moći će da uđu u SAD, tvrde neimenovani zvaničnici iz administracije. Takođe, zakazani razgovori za vize neće biti odlagani, ali će oni koji apliciraju morati da dodatno dokazuju svoje porodične ili poslovne veze sa nekim u Americi.

Zabrana uslaska u SAD važi i za izbeglice, ali oni koji budu mogli da dokažu da imaju bliskog člana porodice u SAD moći će da uđu u zemlju.

Ove mere su počele da važe nakon što je Vrhovni sud delimično odblokirao Trampovu uredbu o zabrani putovanja za određene građane, koju je ranije nekoliko nižih sudova ocenilo kao neustavnu.

Pojedini advokati već su ponudili svoju pomoć migrantima na aerodromima. Predsednik Tramp I dalje insistira na tome da se ovom uredbom čuva nacilonalna bezbednost.

XS
SM
MD
LG