Linkovi

Počela izborna tišina na Kosovu


Glasanje u Prištini (arhivska fotografija)

U ponoć je na Kosovu počela predizborna tišina pred sutrašnje parlamentarne izbore. Na ovim izborima učestvuje 26 političkih subjekata, a pravo glasa ima nešto više od 1,8 miliona građana. Za praćenje izbora akreditovano je oko pet hiljada domaćih i međunarodnih posmatrača.

Od 26 prijavljenih političkih subjekata, šest je iz srpske zajednice, ali je pre nekoliko dana jedna srpska partija odustala od učešća na izborima. Birališta će u nedelju 11. Juna biti otvorena od 07 do 19 časova kada će građani moći da glasaju za buduće poslanike Skupštine Kosova.

Predizborna kampanja trajala je svega deset dana, a obeležili su je brojni incidenti, posebno među Srbima i Gorancima zbog čega su nekoliko puta reagovali predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu pozivajući učesnike izbora na fer kapanju i institucije da građanima omoguće da na izborima slobodno izraze svoju volju.

Prema podacima Centralne izborne komisije pravo glasa na ovim izborima ima 1.872.941 sto je oko 100 000 više nego što Kosovo prema poslednjem popisu ima stanovnika. Građani će moći da glasaju u 889 biračkih centara na ukupno 2.490 biračkih mest

I za ove izbore Kosovska fondacija za otvoreno društvo ( KFOS) sprovodi kampanju pod nazivom "Glasaj i osmatraj". Građani će kako kažu iz ove fondacije moći na dan anoninimno, putem besplatnih SMS poruka, da prijave izborne neregularnosti na broj 50088.

Veoma je važno da prijavite bilo kakvu neregularnost, ne morate opisivati ko i šta, već veoma kratko opšite šta se dešava, bilo unutar glasačkih mesta ili van njih. Čitava ova kampanja je posvećena građanima, da građani budu aktivni, da se njihov glas čuje. Mi ćemo sve prijave analizirati i predstaviti naše nalaze”, rekao je Denion Galimuna iz KFOS-a.

Kosovska fondacija za otvoreno društvo je kampanju „Glasaj i osmatraj“ prvi put sprovela 2013. tokom lokalnih izbora. Tada je u centar za prikupljanje informacija stiglo 12 000 SMS poruka građana koji su prijavljivali nepravilnosti na izbornim mestima.

Tužilaštvo Kosova saopštilo je da će kazniti sve prekršioce izbornog procesa na Kosovu. Za one koji na dan glasanja ne poštuju izborni zakon mogu biti kažnjeni novčano ili zatvorskom kaznom do pet godina.

Izbore će nadgledati službenici OEBS-a, a policija je izradila poseban plan obezbeđenja biračkog procesa.

Izbore će pratiti i oko 5 hiljada domaćih i međunarodnih akreditovanih posmatrača.

Kosovski parlament broji 120 poslanika, a 20 poslaničkih mesta rezervisano je za predstavnike nevećinskih zajednica. 10 mesta za Srbe, a 10 dele Bošnjaci, Goranci, Turci, Romi, Aškalije i Egipćani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG