Linkovi

Pobunjenici napuštaju poslednje utočište u istočnoj Guti


Duma, istočna Guta

Prvi borci napustili su u nedelju poslednje utočište pobunjenika u istočnoj Guti i uputili se ka pobunjeničkoj teritoriji na severozapadu Sirije, preneli su državni mediji.

Reč je o prvom povlačenju iz opkoljene Dume i to boraca iz grupe Failak al Rahman, koji su se u subotu evakuisali iz većine gradova unutar enklave.

Dominantna pobunjenička grupa u Dumi je Džaiš al Islam, koja i dalje pregovara sa Rusijom o uslovima predaje, koji bi omogućili borcima te grupe da napuste enklavu ili sklope mir sa sirijskim vlastima.

Pregovarači su u subotu postigli dogovor o evakuaciji povređenih civila i boraca u Idlib na severozapadu zemlje.

Još nije poznato da je li to deo šireg dogovora o povlačenju boraca, mada državna televizija prenosi da je reč o nagoveštaju da je sporazum postignut.

Komanda sirijske vojske u subotu je saopštila da je povratila kontrolu nad većinom gradova i sela u istočnoj Guti i da nastavlja vojne operacije u Dumi, najvećem urbanom centru u enklavi izvan Damaska.

Pad Dume označio bi najgori poraz pobunjenika od 2016. godine i naterao ih da napuste poslednje veliko utočište blizu prestonice.

Duma je bila glavni centar protesta u predgrađima Damaska, protiv predsednika Bašara al Asada, koji su prije sedam godina podstakli izbijanje sukoba.

XS
SM
MD
LG