Linkovi

Pobedom SNS zaokružena homogenizacija, koncentracija i hegemonizacija


Učesnici konferencije Demostata
Učesnici konferencije Demostata

Pobedom Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Beogradu zaokružen je proces homogenizacije, koncentracije i hegemonizacije vlasti u Srbiji, što predstavlja moć koja je izazov demokratiji i zov autoritarizmu. Sa druge strane, opozicija sada mora da se pripremi za višegodišnje apstiniranje od vlasti, pregrupiše se i presabere, da penzioniše dosadašnje lidere i pronađe nove, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović na konferenciji istraživačkog tima Demostata posvećenoj analizi srpske političke scene nakon beogradskih izbora.

"Naprednjaci kontrolišu gotovo sve opoštine i gradove. Poneko 'ostrvo' samo strši i naglašava njihovu dominaciju. Oni imaju apsolutnu vlast u Vojvodini. Upravljaju zakonodavnom vlašću i obema polugama dvoglave egzekutive u Srbiji - vladom i funkcijom šefa države. Politika i vlast u Srbiji su homogenizovani. Nema prepreka za sprovođenje izbornih obećanja", rekao je Jovanović.

On je podsetio da su ovi izbori pokazali i personalizaciju politike. "Pobedili su Vučić, Đilas, Šapić i Dačić", kaže Jovanović.

"Vučić, šire naprednjaci i hajde da kažemo i njihovi koalicioni partneri, biće odgovorni i krivi svima i za sve", kaže Jovanović. Pobednicima pripada čast za sve dobro i kritika za sve loše. "Šta će pobednici sa toliko vlasti i moći? Šta će poraženi sa tako malo snage? Potrebno je nemerljivo više tolerancije nego trijumfa pobednika, bržeg ispunjavanja obećanog nego novih obećanja, senzibilnosti i sluha za kritike manjine, nego pokazivanja da je vlast uvek i u svemu u pravu".

Jovanović je kazao da opozicija mora primeniti koktel lekova - penzionisanje istrošenih lidera, lansiranje novih političara, ukrupnjavanje u jaku, stabilnu partiju, a ne u široke saveze bez identiteta, kao i suočavanje sa istinom da osnovni problem opozicije nije Aleksandar Vučić i SNS, već birači.

"Nikada neće pobediti ako ne ubede značajan deo naprednjačkih birača da glasaju za njih, a za to je potreban program, nova politika i ponašanje koje ni po čemu neće ličiti na estradizaciju i tabloidizaciju politike", rekao je Jovanović i dodao da s biračima mora da se razgovara neposredno, a ne preko medija.

Učesnici konferencije Demostata
Učesnici konferencije Demostata

Profesor FPN-a i član istraživačkog tima Demostata Slaviša Orlović rekao je da su izbori na surov način pokazali nastavak trenda krize relevantnih partija u Srbiji.

"Malo ko je očekivao ovakav debakl opozicije", rekao je Orlović i dodao da Srbija i dalje ostaje duboko podeljeno društvo.

"Za odluke koje nam predstoje (pregovori sa Prištinom i Ustav) potreban je širi konsenzus vlasti i opozicije. Verovatno će Vučiću, građanima Srbije i međunarodnim akterima više trebati opozicija nego obrnuto", rekao je Orlović.

"Vučić je malo osvojio"

"Mislim da je Vučić osvojio malo glasova, s obzirom na uloženi kapital u izbornu bitku", rekoa je glavni istraživač Demostata, Srećko Miajlović. "Zašto je tako, moraće naprednjaci da odgovore ako misle da duže ostanu na vlasti".

"Umesto da budu 'za nešto', pa makar i 'bilo šta', opozicione stranke su uglavnom svu svoju predizbornu aktivnost svodile na to da pokažu kako su 'protiv Vučića', što je ovom dobro došlo da bude 'sam protiv svih'", rekao je Mihailović.

Ipak, on je zapitao i zbog čega je naprednjacima trebala ovakva kampanja. "Znamo da 'jači tlači', ali da li tlači i kad potreba ne postoji, kad je 'potreba' za tlačenjem tek zadovoljenje nekih psiholoških ili patoloških potreba tlačitelja , to je prilično van svakog racionalnog smisla", ocenio je Srećko Mihajlović i pita zbog čega je naprednjacima bila potrebna uzurpacija medija i zloupotreba državnih resursa.

XS
SM
MD
LG