Linkovi

Pobeda Orbanove partije izazvala novi talas kritika iz EP


Mađarski premijer Viktor Orban obraća se svojim pristalicama u Budimpešti 8. aprila 2018.
Mađarski premijer Viktor Orban obraća se svojim pristalicama u Budimpešti 8. aprila 2018.

Mađarski nacionalista i euroskeptik Viktor Orban je uspeo po treći put da dobije parlamentarne izbore u toj zemlji, a njegova stranka dvotrećinsku većinu u parlamentu što joj omogućuje da, kako su već i najavili, menja ustav, izborni zakon, vlasti lokalnih zajednica i sudove.

U prvoj reakciji na izbore u Mađarskoj u Briselu kažu kako se nadaju saradnji sa novim vlasima u Budimpešti, a da je ponovni izbor Orbana rezultat demokratske volje Mađara.

Portparol Evropske komisije, Margaritis Skinas rekao je da će predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u toku dana poslati pismo Orbanu i čestitati mu na jasnoj pobjedi na jučerašnjim izborima u Mađarskoj.

Dodao je i da će Junker nazvati Orbana kako bi razgovarali o temama od obostranog interesa, zaključivši da Komisija očekuje da će da radi sa novim mađarskim vlastima na mnogim zajedničkim izazovima.

Međutim, međunarodni posmatrači mađarskih izbora iz misije OEBS-a su imali ozbiljne zamjerke na predizbornu kampanju - uz već ozbiljno zakinutu slobodu medija, javni mediji su otvoreno podržavali vladajuću partiju, prisutna je bila agresivna, čak neprijateljska retorika, a slične zamerke su bile i na izbore održane četiri godine ranije.

Mađarsku populističku vlast odavno kritikuju i u EP, a svojevremeno su tražili da se protiv Orbanove vlade primjeni član 7 Lisabonskog ugovora po kojem bi Mađarska ostala bez prava glasa u Evropskom savetu zbog brojnih razloga - od ograničavanja demokratskih sloboda, gašenja Evropskog univerziteta, do odbijanja prijema izbjeglica.

"Prekršili ste svaki od evropskih principa i sada ipak želite da ostanete u EU. Ja imam više poštovanja prema poštenim euroskepticima koji kažu: ne volimo EU, njene vrijednosti i želimo van. Vi želite evropski novac, ali ne i evropske vrijednosti. Rekao bih, to nije pretjerano hrabro a sigurno nije u skladu sa politikom baziranom na principima", saopštio je lider evropskih liberala Gi Verhofštad.

Kopredsedavajući grupe Evropski Zeleni, Filip Lamberts rekao je da ne razume Orbanovo poređenje EU i Sovjetskog Saveza, jer "da je Brisel Moskva, sada bismo imali tenkove u Londonu, ali ih nemamo". Dodao je i da je zatečen brojem zakona koje je Mađarska usvojila, a za koje je našao inspiraciju u Putinovoj Rusiji.

"Kažete da se zalažete za hrišćanske vrednosti. Kao hrišćanin, nisam našao nigde u svetim knjigama da se stranci zatvaraju i protjeruju. Naprotiv - tamo stoji da ih trebamo primiti i zaštiti", rekao je Lamberts.

U svakom slučaju, pobeda Orbana i njegovih konzervativaca će ohrabriti populiste širom Evrope, a Briselu takav razvoj prilika definitivno nije dobrodošao uz još uvek nerešenu situaciju sa bregzitom, kao i zajedničkom izbjegličkom politikom, koja bi do maja ove godine morala dobiti konačan okvir, a gdje je upravo Mađarska sa Orbanom na čelu do sada pravila najviše problema.

XS
SM
MD
LG