Linkovi

Pobeda Makrona i zbog straha od Marin le Pen


Francuzi slave pobedu Makrona u blizini Luvra
Francuzi slave pobedu Makrona u blizini Luvra

Francuzi su izabrali novog predsednika – proevropskog centristu Emanuela Makrona. Svojim izborom odbacili su antievropsku i antimigrantsku politiku nacionalistkinje Marin le Pen. Preliminarni rezultati, objavljeni odmah po zatvaranju birališta, pokazali su da je Makron osvojio 65% glasova, dok je Marin le Pen osvojila 34.5%.

39-godišnji bivši bankar i ministar ekonomije postao je najmlađi predsednik Francuske. Kao nezavisni kandidat, sada se suočava sa izazovom da obezbedi novi početak za podeljeno društvo.

Dragi sugrađani, večeras se otvara nova stranica naše duge istorije. Voleo bih da ta stranica bude puna nade i obnovljenog poverenja. Obnova političkog života počinje već sutra. Od prvog dana boriću se za to da u politički život budu utkane demokratske vrednosti i pluralizam.“, poručio je izabrani predsednik Emanuel Makron.

U glavnom dvorištu pariskog Luvra, građani su poručili da im je laknulo što je Makron pobedio.

Uplašio sam se Marin le Pen jer je podsticala podele u ovoj zemlji. Nisam imao drugog izbora nego da podržim Makrona.”, kaže Frank Kamandoko, pristalica Makrona.

Problemi nezaposlenosti, terorizma i muslimanske manjine u Francuskoj pokazali su podele u zemlji koja se, inače, ponosi svojom otvorenošću. Ovo je bila prljava kampanja u kojoj je podstican strah od fašizma, a mnogi glasači su je opisali kao najagresivniju do sada.

"Ne slažem se sa Makronom niti njegovom politikom, ali bar znam da ću i dalje moći da izađem na ulicu, kažem šta mislim i protestujem, Sa Marin le Pen je bilo neizvesno da li ću moći da zadržim to pravo.”, smatra Francuskinja Brižit Pons.

Marin le Pen pozvala je svoje pristalice da nastave da budu aktivni.

Pozivam sve patriote da se pridruže odsudnoj političkoj borbi koja večeras počinje. U narednim mesecima bićete potrebniji Francuskoj više nego ikad.”

Francuski zvaničnici kažu da oko 4 miliona ljudi nije glasalo, ali kiša u Parizu definitivno nije sprečila birače da od ranog jutra stoje u redu u 12.distriktu, u školi u kojoj se neguje sećanje na 15-oro jevrejske dece koju su nacisti poslali u logore.

Većina Francusa se plaši Marin le Pen i ekstremne desnice, i znaju da Nacionalni front nije spreman da preuzme vlast. Ako bi i došli na vlast, produbili bi podele u društvu i povećali rizik od nasilja. Zato su birači racionalno glasali za Makrona, umesto za Marin le Pen.", ocenjune analitičar Erik Dipen.

Ovo su bili jedinstveni izbori i u smislu da prvi put u aktuelnoj republici u njima nisu učestvovali kandidati tradicionalnih političkih partija. Francuski glasači opredelili su se za oprezne promene, ne za revoluciju.

XS
SM
MD
LG