Linkovi

Braun: Želimo Crnu Goru u NATO i EU


,Sju Kej Braun, ambasadorka SAD u Crnoj Gori
,Sju Kej Braun, ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Američka ambasadorka u Podgorici Sju K. Braun okončaće ovih dana svoju diplomatsku misiju u Crnoj Gori. Tim povodom, u razgovoru sa crnogorskim zvaničnicima, ona je istakla da SAD prepoznaju potencijal Crne Gore i žele da je vide kao članicu NATO-a i Evropske unije

Braun je na sastanku sa premijerom Milom Đukanovićem, izrazila uvjerenje da će Crna Gora ove godine biti u prilici da pokaže spremnost za članstvo u Alijansi i da će dobiti poziv za ulazak u NATO. Ona je naglasila da je Crna Gora, uprkos izazovima, pokazala visoku posvećenost i viziju koja vodi ka punopravnom članstvu u NATO.

Obećala je, cijeneći rezultate u reformskim procesima, uključujući i one u oblasti bezbjednosti i vladavine prava, da će SAD partnerski odgovorno ohrabriti i pomoći Crnu Goru u ostvarivanju njenih strateških ciljeva.

Braun je poručila da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku Crnoj Gori, prijateljskoj državi, kako na bilateralnom, tako i na planu integrativnih procesa.

Kako je saopšteno iz Vlade, ona je visoko ocijenila konstruktivnu ulogu Crne Gori i njen doprinos sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana.

“Sagovornici su ponovili zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima, uz očekivanje da će partnerstvo dvije države biti osnaženo i kroz saradnju na projektima ekonomskog razvoja Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio ambasadorki SAD na dosadašnjem radu, ličnom doprinosu i podršci unapređenju odnosa dvije države tokom njenog diplomatskog mandata u Crnoj Gori.

Braun je razgovarala i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, kome je saopštila da “SAD snažno podržavaju Crnu Goru u procesu sprovođenja reformi u različitim oblastima i njenom kontinuranom napredovanju u procesu evroatlantske i evropske integracije”.

Ona je istakla da Crna Gora i u budućnosti može da računa na pomoć SAD u što kvalitetnijem ispunjavanju kriterijuma za napredak u integracionim procesima.

“Članstvo Crne Gore u NATO najsigurniji je način obezbjeđivanja stabilnosti zemlje, čime se dodatno jačaju i uslovi za dalji ekonomski napredak” istakao je tom prilikom Lukšić.

XS
SM
MD
LG