Linkovi

Raste broj mrtvih u požarima u Turskoj


Požari ugrožavaju i turistička mesta na jugu Turske

Osam osoba je poginulo u požarima na južnoj obali Turske, dok je nekoliko desetina na lečenju. Vatrogasci pokušavaju da obuzdaju vatru koja preti i glavnim turističkim područjima.

Posetioci plaža u Antaliji i Mudžli evakuisani su čamcima. Za veće evakuacije, Turska je pripremila i dva broda koja su blizu obale.

Velike vrućine i vetar u južnoj Evropi doprineli su širenju požara na Mediteranu, ukljućujući Siciliju i zapadnu Grčku.

Turska je najteže pogođena, iako vlasti tvrde da je većina požara pod kontrolom. Ugrožena su letovališta, a kako javlja CNN, poginula su i dvojica vatrogasaca.

Letovalište Bodrum je jedno od najugroženijih.

"Osećam sam se užasno, pod stresom smo i jako je vruće. Požar u Bodrumu se širi, a vetar sve jače duva i postaje opasno", kazao je Melis Birder za Glas Amerike.

Požar u okolini Marmarisa
Požar u okolini Marmarisa

Najmanje 27 osoba je na bolničkom lečenju zbog zadobijenih povreda, a stotine ljudi su puštene kućama.

O uzroku požara se i dalje spekuliše. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su jedan od požara uzrokovala deca.

Turski predsednik obišao je neka od najugroženijih područja i proglasio stanje prirodne kataastrofe u pogođenim oblastima, a obećao je i pomoć. Obratio se i mogućim uzročnicima požara.

"Iščupaću vam srce kad otkrijemo ko ste. Već ima nekih indicija i preduzećemo sve što treba".

Vlada je na meti kritika zato što avioni za gašenje požara nisu u funkciji, već vatru gase tri iznajmljena ruska aviona. Erdogan je rekao da su stigli avioni i iz Ukrajine, Rusije, Azerbejdžana, Hrvatske i Španije.

XS
SM
MD
LG