Linkovi

Počeo povratak u Obrenovac i Barič


Poplavljene ulice Obrenovca (snimljeno 20. maja 2014)
Poplavljene ulice Obrenovca (snimljeno 20. maja 2014)

Sa povlačenjem voda u Srbiji polako rastu brige, pre svega evakuisanog stanovništva – od toga kako se vratiti u oštećene ili porušene kuće, do pitanja kako nastaviti život nakon što je voda sve uništila.

Do danas je u Srbiji prijavljen nestanak 798 osoba sa područja ugroženih poplavama, a nađeno je 215 osoba - to je u najkraćem bilans poplava u Srbiji.

Sa povlačenjem voda u Srbiji polako rastu brige, pre svega evakuisanog stanovništva – od toga kako se vratiti u oštećene ili porušene kuće, do pitanja kako nastaviti život nakon što je voda sve uništila.

Posle dozvole vlasti, prvi meštani Bariča i Obrenovca danas su se vratili kućama i suočili se sa posledicama nezapamćenih poplava. Voda je, kako kažu, gotovo sve uništila:

"Šteta je baš velika. Nivo vode je bio možda 60 cm od plafona, što znači da je visina vode bila dva-tri metra. Unutra je sve uništeno – od inventara do robe. Apsolutno sve", kaže vlasnik jedne radnje u Obrenovcu.

"Nismo stigli da spasavamo ništa. Ne možeš. Nezamislivo je kako je išla ta bujica."

"Imao sam sve, sad nemam ništa. Ne znam…" kaže jedan gradjanin Obrenovca.

Ništa bolje nije ni u selu Grdnica kod Kraljeva – povratak kućama mnogima je naterao suze na oči:

"Sve što sam kućio 60 godina, sve mi je otišlo. Nemam gde da legnem. Nemam ništa", kaže meštanin Grdnice.

"Ni jedna stvar ne može da se upotrebi. Tri ležaja, francuski krevet, vitrine, ormari – to je sve pobacano. Parket, patos, to je sve dignuto. Nema pojma da se bilo šta iskoristi" priča jedna meštanka.

"Sve nam treba sad. Sve. Nova kuća od početka. Evo pogledajte. Nova kuća nam treba. Ovde ne možemo da živimo."

A jutros je u Beogradu održan međunarodni donatorski sastanak na kome je premijer Srbije Aleksandar Vučić informisao učesnike skupa o razmerama katastrofe koja je pogodila Srbiju. Kako je rekao, po trenutnim procenama šteta prelazi visinu od 0,64 odsto BDP-a, što je uslov za pomoć iz fondova solidarnosti EU.

Evakuisano je oko 32.000 osoba, srušeno je 1.763 objekta, dok je više od 2.000 poplavljeno. Pod vodom je 80.000 hektara, ugroženo je 39 opština u kojima živi oko miliona ljudi, a najveću štetu su pretrpela su dva sektora - energetski i poljoprivredni.

Vučić je najavio da će se obnova Srbije pravno i suštinski pripremiti u narednih deset dana, a šef delegacije EU u Srbiji Majk Devenport rekao je da Srbija može odmah da računa na pomoć od EU od 30 miliona za najhitnije potrebe u otklanjanju posledica poplava:

"U korišćenju sredstava iz Fonda solidarnosti EU će tretirati Srbiju kao da je Srbija već država članica EU."

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je rekao da se na istom mestu nalaze SAD, Rusija, zemlje EU – koji su prijatelji Srbije i žele da pomognu:

"U predstojećem periodu radićemo sa Vladom Srbije na izradi razvojnih planova, kako bismo iz ove prve faze neposredne pomoći prešli na sledeću fazu obezbeđivanja srednjoročne pomoći, kako bi ljudi ponovo stali na noge. I najzad, kako bismo prešli u dugoročne razvojne pomoći, kako bismo vratili dostojanstvo ljudima pogođenim ovom nesrećom."

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm je rekao da je njegova zemlja odmah uputila pomoć Srbiji u visini od milion evra, a sutra će, po njegovim rečima kancelarka Angela Merkel pozvati telefonom srpskog premijera. Ambasador Italije Đuzepe Manco je podsetio da će Italija od jula ove godine preuzeti šestomesečno predsedavanje EU i da će se zalagati za to da Srbija bude među najvišim prioritetima u Briselu.
XS
SM
MD
LG