Linkovi

Skup "1 od 5 miliona": Po smeni vlasti, postupak za zabranu SNS, SRS i SPS


Protest "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" ispred Terazijske česme, 4. maja 2019, u Beogradu.
Protest "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" ispred Terazijske česme, 4. maja 2019, u Beogradu.

Još jedan protest protiv aktuelne vlasti, "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" počeo je u Beogradu kod Terazijske česme nešto posle 18 časova. Nakon obraćanja govornika, građani su se prošetali centralnim beogradskim ulicama, da bi šetnju okončali u "Slobodnoj zoni" u Pionirskom parku, gde je održan "Dnevnik slobodne Srbije".

Advokat i predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je tokom skupa ispred Terzijske česme da treba obećati građanima da će odmah po promeni vlasti biti pokrenut postupak pred Ustavnim sudom o zabrani rada Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije zbog svega što su učinili poslednjih 30 godina.

"To će imati za pravnu posledicu da se zabrani pristup javnoj vlasti na osnovu lustracije svim liderima ovih stranaka doživotno", rekao je Gajić.

Ocenio je da je Srbija skoro 30 godina talac tri čoveka koji su državu gurnuli u ratove, sankcije, materijalno je opljačkali i duhovno uništili, precizirajući da govori o nekadašnjem predsedniku SPS-a Slobodanu Miloševiću, lideru radikala Vojislavu Šešelju i aktuelnom predsedniku Srbije Aleksandar Vučić.

Gajić je kazao da je potrebno odmah po promeni vlasti kreirati pravne mehanizme koji će omogućiti da se država konačno i zauvek otrgne iz zagrljaja mafije, te ad će za to verovatno biti potrebna i nova akcija "Sablja".

Gajić, najavljujući i okončanje kontinuiteta službe državne bezbednosti, kako civilne, tako i vojne.

"Ta je služba, a to je dokazano u pravosnažnm sudskim postupcima srpskih sudova, likvidirala jednog predsednika Srbije Ivana Stambolića, jednog nezavisnog i slobodnog novinara Slavka Ćuruviju i jednog premijera Srbije Zorana Djindjića i dva puta neuspešno pokušala da ubije tadašnjeg opozicionog vodju Vuka Draškovića. Ukoliko se ta služba ne reformiše iz temelja, nema nikakve šanse da se u Srbiji sprovedu bilo kakve promene, bilo kada i da dodje do bilo kakve promene sistema", rekao je Gajić.

Dodao je da je opozicija svesna da građani u njih nemaju dovoljno poverenja i da je zato potrebno demokratsko nacionalno veće u koje će da udju profesori, akademici, studenti kako bi se "ojačali kvalitetom" i izašli zajedno sa jednim velikim programom promena sistema.

Glumac Hadži Nenad Maričić rekao je da je protestima načinjen korak da se probudi uspavana Srbija i da se postavljaju temelji za novo drugačije društvo koje je odgovorno prema sebi i svojoj budućnosti.

Protest "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" ispred Terazijske česme, 4. maja 2019, u Beogradu.
Protest "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" ispred Terazijske česme, 4. maja 2019, u Beogradu.

Nakon šetnje centralnim beogradskim ulicama, građani su se okupili u "Slobodnoj zoni" u Pionirskom parku, gde je emitovan "Dnevnik slobodne Srbije".

Odbornik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao je tom prilikom da će opozicija i građani ostati u "Slobodnoj zoni" dokle god to bude potrebno, kako bi se izborili za dostojanstven život i za predsednika koji neće "iskakati iz frižidera".

Opozcija ne sme boriti protiv vlasti sredstvima koja vlast koristi, poručio je on. "Mi ne možemo da zloupotrebljavamo ljudsku patnju. Ne možemo da budemo veći Babići od Babića, ne želimo da budemo veće Jutke od Jutke. Da li smo spremni da odbacimo taj primitivni model ponašanja koji su ukorenili u naše društvo? Ja mislim da jesmo", rekao je Grbić.

Predstavnik Odbora za kulturu PSG Vladimir Pajić rekao je da je gradska komisija za dodelu sredstava za projekte kulture dodelila 6,5 miliona dinara privatnoj izdavačkoj kući Platoneum iz Novog Sada za štampanje dve knjige.

On je rekao da je ista komisija dala 3,5 miliona dinara privatnoj agenciji Forvard za projekat "Opera na otvorenom", iako je ta agencija registrovana za poslove komunikacije i odnosa sa javnošću, a da je Festival igre dobio osam miliona dinara na gradskom konkursu.

Lutovac: Slobodna zona nije alternativa protestima

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je ranije u subotu u Beogradu da "Slobodna zona" nije alternativa protestima "Jedan od pet miliona", koji se održavaju subotom, i šetnjama, već dopunsko sredstvo pritiska na predsednika Srbije, Skupštinu grada Beograda i Skupštinu Srbije.

"Svako jutro kada dolaze na posao i svako popodne kada odlaze sa posla vide nas kao slobodne ljude i simbol pobune i otpora", rekao je Lutovac na tribini o formiranju unije koju čine Zajedno za Srbiju (ZZS), DS i Socijaldemokratska stranka, organizovanoj u Slobodnoj zoni, u Pionirskom parku u Beogradu.

XS
SM
MD
LG