Linkovi

Počela proizvodnja u Novom duvanskom kombinatu


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović pustio je u rad Novi duvanski kombinat.

Novi duvanski kombinat u Podgorici, danas je počeo sa probnom proizvodnjom. Njega je u rad pustio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i tom prilikom poručio da će planirani izvoz od 25 miliona eura godišnje doprinijeti uravnoteženju spoljnotrgovinskog deficit Crne Gore, kao i da će Vlada nastaviti da radi na obezbjeđivanju rasta ekonomije i životnog standarda građana i otvaranju radnih mjesta.

Cigarete će koje će se proizvoditi u dugo očekivanom Duvanskom kombinatu, za sada će biti samo za izvoz, a plan ovog preduzeća je da pomogne lokalnim proizvođačima duvana. Godišnje će se proizvoditi do 15 miliona šteka cigareta.

Sve je namijenjeno za izvoz na Bliski istok, u Sjevernu Afriku i Brazil, a sa punim pokretanjem proizvodnje krenuće se do kraja juna.

Rečeno je da su svi uložili napore da Podgorica ponovo dobije fabriku duvana– od investitora arapske kompanije BMJ industiries, Vlade, Glavnog grada, nadležnih institucija, zaposlenih.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović naveo je da posebnu vrijednost ovom projektu daje najava investitora o namjeri snaženja i širenja kooperantske mreže primarne proizvodnje duvana.

“Kao što vidite, već uveliko se gradi pogon za primarnu preradu otkupljenog duvana. Zbog toga ova fabrika pored radnih mjesta u ovim pogonima, kojih će biti više od 100, imaće svoj najveći pogon pod otvorenim nebom. Pogon u kojem mogu raditi brojni gajitelji duvana sa dugom tradicijom u proizvodnji, koji su generacijama značajan izvor svoje egzistencije ostvarivali predajom duvana duvanskoj industriji. Za razvoj primarne proizvodnje duvana Vlada i resorno Ministarstvo će i dalje snažiti podršku vrijednim domaćinima“, rekao je Simović.

Vicepremijer je poručio da Vlada odlučno radi na ključnim prioritetima, ali da je kritičari ne štede.

Naime, u činu otvaranja fabrike duvana ne bi bilo ničega neobičnog, da nije nedavnog podatka iz prvih nekoliko mjeseci ove godine da je crno tržište cigareta u Crnoj Gori uveliko nadmašilo legalnu prodaju. Naime, zbog povećanja akciza na cigarete u Crnoj Gori, legalna prodaja opala za 40 odsto. To je označilo procvat ulične preprodaje cigareta, na kome država gubi 30 miliona eura godišnje. Paklica na pijaci upola je jeftinija nego na trafici.

Skuplje cigarete na crnogorskom tržištu posljedica su akcizne politike države, odnosno permanentnog povećanja akciza za legalno proizvedene cigarete. Procena je bila će se veća naplata akciza pozitivno odraziti na budžet. Ipak, podaci govore da je prihod od akciza bio veći prošle godine, kada su akcize bile niže.

Crnogorski mediji, posebno Vijesti, već dugo se bave činjenicom da je ilegalna proizvodnja i ulična prodaja takvih cigerata postala unosan biznis, iza koga stoje visoki zvaničnici policije, kojima je u interesu cvjetanje ilegalnog tržišta cigareta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG